avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzorul a plecat din bloc.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzorul a plecat din bloc.

Cenzorul a plecat din bloc.

Cenzorul ales la ad. gen din martie 2024 , contract de mandat si-a vandut apart si s-a mutat din bloc. Isi pierde mandatul, legea 360 nu prevede expres ? Nu are studii universitare conf legi ca sa fie angajat cu C.I.M. Ce ne recomandati sa procedam legal?
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2024
sanda65, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:21, 15 Mai 2024
Citiți subiectul acestui topic, nu e nici un motiv de credibilitate. Ceea ce se reclamă în primul mesaj e doar faptul mutării și ca studiile nu ar fi universitare. Nici un cuvânt despre studii tehnice. Și nu poate fi vorba de inginer, avocat, etc, dacă studiile nu sunt universitare.


Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2024
latka, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:

Recomandarea ar fi sa cititi legea, prima data.
...
Nu scrie la art. 46 alin 2 asa ceva. Mai încercați.

Dupa ce s-a postat art. 46 alin 2 in care exact aia scrie
latka a scris:
Art. 46 alin 2 e o recomandare pentru cazul in care vrei sa angajezi din exterior.


Articolul 46 nu e mai "recomandare" decat art. 59, 60 sau 61 ci este o dispozitie pentru ipoteza destul de frecventa in asociatiile mici in care nu exista o persoana cu studii medii in domeniul economic si nici juristi si trebuie angajat un cenzor iar intrebarea initiala a utilizatorului era daca cenzorul care s-a mutat din bloc isi pierde calitatea de cenzor si cum trebuie procedat. Asadar:
1. Persoana aleasa ca cenzor trebuie sa fie proprietar la data alegerii ei. Intrucat legea nu spune nimic, calitatea trebuie sa existe doar la alegere si nu se pierde prin pierderea calitatii de proprietar. Nu-l mai puteti realege.
2. Ar fi logic sa-l inlocuiti intr-un termen relativ scurt pentru ca ratiunea alegerii unui proprietar ca cenzor este legata de interesul comun care a disparut odata ce el s-a mutat.

In opinia mea art. 46 alin. 2 ramine doar o recomandare, altfel ar insemna ca :
1. Daca nu gasesti printre membrii asociatiei o persoana cu studii medii, economice sau juridice, dispusa sa accepte functia de cenzor
2. Daca nu gasesti in afara membrilor asociatiei persoana fizica cu studii superioare , economice sau juridice , pe care s-o poti angaja ca cenzor
3. Daca nu gasesti persoana juridica, cu domeniul de activitate contabilitate, audit financiar sau consultanță în domeniul fiscal , care sa accepte a fi cenzor
4. Dar gasesti in exterior persoana fizica cu studii medii, economice sau juridice, care sa accepte functia de cenzor

Ar rezulta ca nu poti angaja acea persoana de la pct. 4, pentru ca art. 46 alin2 reprezinta un act de dispozitie si trebuie sa gasesti musai cu studii superioare .

Inseamna ca art. 60 alin 1 e " in plus" :
Articolul 60
(1) În cazul în care cenzorul/membrii comisiei de cenzori sunt persoane fizice, acestea trebuie să aibă cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic.

In opinia mea nu e asa, daca ai o persoana fizica cu cel putin studii medii, economice sau juridice, din exterior, care accepta sa fie cenzor, o poti angaja, conform art. 60 alin. 1.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2024
latka, utilizator
Părerea mea este că legea trebuie respectată în totalitate, nu numai în părțile care ne convin!
Articolele respective dau posibilitatea propietarilor să aleagă dintre ei pe toți cei care compun conducerea asociației de proprietari.
În același timp, legea pune și niște condiții pentru posturile respective, tocmai pentru a nu se ajunge ca un croitor, tâmplar, inginer constructor, medic sau profesor de geografie, să fie ales cenzor!
De asemenea, s-a pus condiția atestatului profesional pentru administrator, poți fi doctor în orice, n-ai atestat nu administrator!
Inițiatoarea topicului a revenit cu informații și a arătat clar că omul a plecat din asociație, (deci a pierdut calitatea de proprietar, implicit mandatul dat de proprietari) și, poate ulterior alegerii lui, a aflat că respectivul nu are studii cerute prin lege pentru funcția de cenzor, pentru a fi angajat.
În postul meu anterior, am arătat câte nereguli pot fi când e vorba de alegeri făcute de oameni care fie nu știu, fie nu vor, sau știu și nu acceptă prevederile legii!
Mulți se impun cu: "majoritatea decide, minoritatea se supune!", dar chestia asta trebuie să fie în deplină concordanță cu prevederile legii.
Cât despre "articol care e doar recomandare", chiar nu știu ce să scriu!
De fapt știu, dar adevărul doare!
Cert este că am rămas la fel de uimit ca atunci când am auzit cenzora asociației din care fac parte zicându-mi "ia mai lasă-mă domne cu legea dumitale"!
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2024
eugenoctavian1968, utilizator


sanda65 a scris:

Ma scuzati , am scris in graba si neatent nr legi 196, am legea, repet am fost neatent si nici nu am recitit ce am scris.. In art 46,pct 2 se specifica daca cenzorul nu se alege dintre membri se angajeaza un cenzor din afara asociatiei persoana fizica cu studii superioare in domeniul economic sau juridic. Acum am scris cu legea in mana. Deci in cazul nostru acum cenzorul nu este membru si nu are studiile specificate , are studi tehnice.


Doamnă, dacă dumneavoastră știți sigur că respectivul nu are studiile prevăzute de lege și este în continuare cenzor în asociația din care faceți parte, reclamați la biroul de îndrumare și control al asociațiilor de proprietari din cadrul primăriei unde domiciliați!
Dacă respectivii nu iau nicio măsură, (e foarte probabil!), reclamați la poliție, la parchet, mergeți în instanță!
Nu veți păți nimic, nu vă va amenda nimeni!
Nu are dreptul nimeni să ocupe o funcție pentru care nu are studiile prevăzute de lege, chiar dacă este vorba despre o asociație de proprietari!
Nici într-o firmă privată nu poți avea pe funcție de consilier juridic pe cineva care n-are facultatea de drept sau inginer pe cineva care n-are diplomă de inginer!

Alte discuții în legătură

Studii cenzor legea 196/2018 Adriana Moraru Adriana Moraru Cenzorul asociatiei noastre de proprietari are urmatoarele studii: - 1978-1982 Liceul Militar de Marina \" Al. I. Cuza\" - 1982-1986 Institutul de Marina ... (vezi toată discuția)
Angajare cenzor extern pt asociatia de proprietari MihaiBvn MihaiBvn Buna seara, Am nevoie de o clarificare. La sedinta initiala de constituire a asociatiei s-a ales un cenzor extern, cu un salariu net de 350 RONi, caruia, in ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cerasela2018 cerasela2018 Cenzorul - proprietar din bloc, cu contract de mandat si-a dat demisia. Si in cazul contractului de mandat este valabil preavizul de 20 zile lucratoare sau ... (vezi toată discuția)