avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna

Concediul de odihna este o obligatie pentru angajat ?
Ce sanctiuni legale poate primi angajatul in cazul in care nu solicita concediul de odihna ?
Angajatorul poate fi sanctionat legal in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:47, 18 Decembrie 2014
Concediul de odihna este un drept al angajatului, drept care nu poate fi cesionat, limitat si la care nu se poate renunta.
Salariatul nu poate fi sanctionat daca nu solicita concediul de odihna intrucat angajatorului ii revine obligatia de a asigura exercitarea acestui drept, dar salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul in perioada care a fost programat.
@ mariamat

1. Concediul de odihna este un drept al salariatului.
art.39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
c) dreptul la concediu de odihna anual;
....

art.41 Constitutie
(2) Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.

2. Pentru salariat nu exista vreo sanctiune, decat in cazul in care nu va promova in termen actiunea in instanta pentru cmpensarea in bani a CO neefectuat la incetarea c.i.m.

3. Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a
suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu de odihna NLY007 NLY007 Buna seara.Am si eu o mare nelamurire daca ma poate lamuri si pe mine cineva,mai pe larg este vorba de concediu de odihna am vreut sa imi iau concediu de ... (vezi toată discuția)
Neacordare co emanuel-alexandru2001 emanuel-alexandru2001 Hristos a inviat! Am o mare rugaminte daca puteti sa-mi spuneti ,daca angajatorul nu vrea sa acorde concediul de odihna dupa un an de munca ce pot ... (vezi toată discuția)
Co neplatit si neacordat cyan cyan ce se poate face impotriva unui angajator care nu acorda concediul de odihna si nici nu il plateste? care sunt sanctiunile pe care le poate primi daca faci ... (vezi toată discuția)