avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua ! Angajatorul nu vrea sa ma mai primeasca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua ! Angajatorul nu vrea sa ma mai primeasca nici la munca ...

Buna ziua ! Angajatorul nu vrea sa ma mai primeasca nici la munca dar nici nu imi desface nici contractul , refuzand sa imi dau demisia.Imi tot trimite covocari false prin posta sa ma duc sa lamuresc situatia de ce nu ma mai duc la munca dar in realitate el nu ma primeste .Mai exact ultima data cand am fost o spus ca cheama politia ca de ce ii tot cer explicatii pe falsele convocarii de neprezentare la munca si ca ea se simte hartuita ! Am fost si la itm dar nu am rezolvat nimic.Daca m-as duce in instanta se poate constanta convocarile la care am fost chemat?!( nu am decizie de conciediere si au trecut 2 lunii de atunci ).La prima convocare am fost chemat sa lamuresc falsa nepezentare la munca si m-au obligat sa imi dau demisia eu am refuzat m-au pus sa semnez dar nu l-am semnat .La a doua pentru aceelasi motiv (dar am fost sa -l ridic cu cateva zile inainte si i-am cerut explicatii si a zis ca cheama politia si peste cateva zile trebuia sa ma prezint si nu m-am mai prezentat!Problema a fost un conflict dar ei vor sa ma concedieze pe neprezentare la munca.Asta inseamna concediere abuziva si nelegala As putea sa le fac plangere penala sau sa fac contestatie la convocarile false care mi le tot trimite!As vrea macar sa i-au banii pe cele doua lunii macar ca eu am vrut sa ma duc la munca dar ei nu ma primesc.Am inregiatrare cu directoarea cand i-am spus ca ea nu ma primeste nu ca nu vreau eu sa ma duc .Ce s-ar putea face in acest caz , vroiam sa ma duc sa imi dau demisia dar parca nu i-as lasa sa scape asa usor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 6 Mai 2024
1. Convocarile nu se contesta in instanta , ci doar decizia de concediere.

În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata de despăgubiri. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 573).

2. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).

- unei proceduri de conciliere, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

~ final discuție ~