avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot parintii sa inlature un copil de la mostenire in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot parintii sa inlature un copil de la mostenire in favoarea celuilalt copil?

Buna ziua, sunt in situatia in care parintii mei au hotarat dintr-o data ca vor sa lase ap. lor cu 3 camere sorei mele care din motive de sanatate n-a reusit sa-si cumpere un apartament de-a lungul vietii, si s-au gandit ei sa inventeze o minciuna cum ca acest ap. al parintilor , a fost platit acum 30 de ani de sora mea care la vremea aceea locuia cu ei , avea cam 20 de ani, mentionez ca ap. este pe numele parintilor, dovezi nefiind in acest sens, ea zice ca a scos un credit si l-a platit in 10 luni, eu acum aud asta pt prima data, ea toata viata locuind de fapt in casa parintilor, acestia mutandu-se la tara. Ei mi-au propus ca-mi lasa casa care are o valoare cam de 6,7 ori mai mica decat apartamentul, si evident nu am fost de acord, ei atunci m-au amenintat ca vor face actele in asa fel incat sa nu pot ataca in vreun fel dupa moartea lor. Motive nu au sa ma indeparteze, eu am ajutat familia toata viata , avand o situatie financiara mai buna decat sora, relatiile au fost bune cu toata familia pana acum cand a intervenit aceasta situatie, ce vreau eu sa intreb este daca pot in vreun fel sa opresc aceasta actiune a lor prin justitie ma refer, la modul ca dupa moartea lor sa intru in posesia jumatatii care mi se cuvine, multumesc.
Câtă vreme părinții sunt vii, copii nu sunt moștenitori. Dacă părinții îi fac sorei contract de întreținere, casa va fi a ei.
Dacă îi face donație, aceasta poate fi supusă reducțiunii, și să primiți un sfert din casă, însă după decesul părinților.
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2019
Dapix, utilizator
Stimate domn,

Intr-adevar, contractul de intretinere confera certitudine, cata vreme obligatia contractuala de intretinere este respectata.(altminteri, instanta de judecata constata si pronunta sanctiunea rezolutiunii, cauza de ineficacitate a actelor juridice).

Donatiile, insa, precum si testamentele sunt supuse reductiunii, daca lezeaza rezerva succesorala mostenitorilor rezervatari( copiii, desigur,sunt cuprinsi in aceasta categorie ).

Pentru a avea in vedere efectele actelor pe care intentionati sa le perfectati, consulati un avocat, intr-o ora de consultanta juridica.

Acesta va poate asista si in fata notarului public, pentru a va aduce la cunostinta continutul clauzelor contractuale.

Succes.

Atâta timp cât sunt în viață, părinții dvs pot face ce vor cu bunurile pe care le au în proprietate. După deces, pt că nu vor muri amandoi odată, veti avea dreptul la 3/8 ca si sora dvs. După decesul celui de al doilea părinte 75% din totalul averii pe care a avut-o ultimul părinte va fi împărțită in mod egal intre cei 2 frați.
Dacă vor să vă facă figura, o pot face, cel mai simplu și de neatacat e actul de vânzare cumpărare dar pt asta trebuie bani, multi bani, donația și contractul de intretinere sunt ceva mai ieftine însă pot fi atacate, cum sa îi întrețină când ea nu se poate întreține nici pe ea singură. Având in vedere că sunteti un suport real pt familie, cred că va trebui să aveti o discuție in care să-i avertizati că se „închide robinetul cu subvenții” dacă nu fac un contract de intretinere cu dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Caz concret pot sa spun eu, Au vandut casa cu contract de vanzare cumparare la fica lor sa facut un ante contract cu plata in rate mici sa evite bancile si au achitat doar un transfer la notar care in cazul nostru a fost undeva la 5000 de ron.
Casa este acum la sora fara alte comentarii din partea mea ca si frate, la noi nu sa pus discutia de impartire a averii pur si simplu au hotarat iei ca e mai bine asa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce spuneți conține un mare adevăr. Averea a fost făcută prin munca și eforturile părinților. Dacă ei au hotărât așa, nu ne putem împotrivi și nici nu-i putem judeca sau împiedica să-și împlinească vrerea !

Alte discuții în legătură

Mostenire danielsgubin danielsgubin 1) Parintii mei vor sa-mi lase mostenire o casa.Ce fel de acte putem face pt a fi sigur ca dupa ce nu vor mai fii in viata voi avea drepturi depline pt. ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere cu uzufruct făcut de mama surorii mele vitrege. nu am și eu dreptul la o cotă din acel apartament? eneramonaloli eneramonaloli buna seara sora mea vitrega de pe mama are contract de intretinere pe apartamentul mamei noastre bun dobandit din urma divortului de tatal meu.apartamentul sa ... (vezi toată discuția)
Donatie vanzare cumparare nepot- bunic Anaxor86 Anaxor86 Buna ziua, Bunica mea vrea sa imi doneze 50% din partea ei dintr-un apartament cu 2 camere (celelalte procente fiind pe numele parintilor mei, 25% mama, 25% ... (vezi toată discuția)