"Personal, nu imi doresc modificari majore gen "reintroducerea impozitarii progresive" si vreau sa cred ca politicienii nostri isi vor pastra ratiunea si nu se vor lasa prada tentatiilor populist-electorale", spune Dan Schwartz.
Scadem contributiile sociale?
"Orice modificare majora de legislatie fiscala afecteaza toti contribuabilii, fie ei persoane juridice sau fizice. De exemplu, o reducere a contributiilor sociale ar stimula atit mediul de afaceri prin reducerea costurilor muncii si a evaziunii fiscale in domeniu, cit ci contribuabilii persoane fizice prin crearea posibilitatii pentru acestia de a-si majora veniturile", considera Schwartz.
La rindul ei, o majorare a veniturilor populatiei poate stimula consumul si implicit productia de bunuri si servicii, contribuind in acest fel la cresterea economica pe care ne-o dorim cu totii, sustine specialistul de la RSM Scot.
Mai mult, potrivit lui Schwartz, eventualele scaderi de venituri la bugetul statului, care pot aparea imediat ce o asemenea masura ar fi pusa in practica, ar putea fi compensate pe termen lung de veniturile suplimentare obtinute ca urmare a cresterii bazei de impozitare datorita reducerii evaziunii fiscale, a cresterii numarului de salariati si a cresterii economice probabil a fi obtinute ca urmare a aplicarii unei astfel de masuri de stimulare.
Insa, ca orice masura de stimulare a economiei prin reducerea fiscalitatii, adoptarea ei ar trebui sa aiba loc numai in urma efectuarii unor simulari bazate pe modelare matematica, facute cu scopul de a identifica influentele majore pe care o astfel deschimbare le poate avea asupra economiei nationale si a bugetului consolidat al statului, subliniaza Dan Scwartz.
Cand sunt oportune masurile de relansare fiscala?
"Masuri adoptate cu scopul de a relansa economia vlaguita de recesiunea prelungita pot fi oportune daca se aplica in mod gradat, fara a tine cont de eventuale tentatii populiste si numai in conditiile in care stabilitatea fiscala obtinuta atit de greu nu este afectata in mod major. Daca cineva se gindeste, insa, la masuri fiscale de adoptate cu scopul declarat de stimulare economica dar, in realitate fiind doar modalitati de a obtine mai multe voturi in alegeri, atunci pericolul recaderii in depresiune economica este major", apreciaza specialistul in fiscalitate.
Ce mai ramane de modificat?
Pe termen scurt, ar trebui corectate erorile de legislatie fiscala, in special in domeniul accizelor si al TVA, care au generat infringement la nivelul Comisiei Europene, ar trebui sa se faca efortul de a normaliza prevederile Codului fiscal referitoare la contributii sociale si, nu in ultimul rind, revenirea la ratiune prin acordarea dreptului de optiune pentru contribuabilii care acum sunt obligati la plata TVA la incasarea facturii.
Comentarii articol (0)