avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
GDPR & Protecția datelor personale

GDPR & Protecția datelor personale

ACCES PREMIUM

Câteva repere de bază în prelucrarea datelor angajaților. La mai bine de patru ani de GDPR, angajatorii sunt încă prinși pe picior greșit de Autoritatea de Supraveghere

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
10 August 2022 | 0 | 501 | Timp de citire: 5 min.

Supravegherea la locul de muncă ori prelucrarea datelor în baza temeiurilor greșite, în mod excesiv ori fără informare prealabilă sunt încă probleme cu care angajatorii se confruntă când vine vorba de respectarea GDPR în materia datelor personale ale angajaților. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Amendă de 7.000 de euro pentru refuzul de a coopera cu ANSPDCP în cadrul unei investigații. Firma nu avea nici politică de informare

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
9 August 2022 | 0 | 538 | Timp de citire: 2 min.

Operatorii de date personale au obligația de a răspunde solicitărilor Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) și de a nu obstrucționa investigațiile pe care Autoritatea le desfășoară în ceea ce-i privește. În caz contrar, amenda se ridică la câteva mii de lei pe zi. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Un angajator, amendat de ANSPDCP pentru că și-a programat la vaccinare un angajat fără a avea acordul său

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
9 August 2022 | 0 | 558 | Timp de citire: 3 min.

Datele personale ar trebui prelucrate în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată de prelucrări. Asta acoperă și ideea de a le prelucra în scopurile enunțate. Un angajator a decis să ia datele angajatului și să-i facă o programare la vaccinare - fără voia acestuia. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Opoziția la prelucrarea datelor în scop de marketing - ce trebuie să știe companiile

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
5 August 2022 | 0 | 404 | Timp de citire: 3 min.

Cea mai recentă amendă pe care ANSPDCP ne-o prezintă în mod public vizează un mare comerciant care a trimis mesaje cu conținut comercial, prin sms, unei persoane chiar și după ce, în urma solicitărilor acesteia de a nu-i mai fie prelucrate datele în scop de marketing, a informat-o că a încetat aceste prelucrări. Practic, compania i-a recunoscut dreptul la opoziție petentei, i-a confirmat că îl va respecta pe viitor și că datele personale nu vor mai fi prelucrate în scop de marketing, dar a ales, în practică, să nu-i respecte dreptul. Cu această ocazie, ne reamintim de condițiile dreptului la opoziție. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Controale date personale: Pentru ce fel de încălcări ale GDPR-ului a sancționat ANSPDCP firmele și nu numai în 2021

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
26 Iulie 2022 | 0 | 578 | Timp de citire: 3 min.

Deși Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) a intrat în vigoare în mai 2018, companiile încă întâmpină dificultăți în respectarea prevederilor acestuia, dacă se uităm la raportul de activitate al Autorității Naționale de Supraveghere a Protecției Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pe anul 2021. Autoritatea a aplicat mai multe sancțiuni anul trecut față de 2020, chiar dacă valoarea totală a amenzilor a fost mai mică. Printre cele mai notabile încălcări ale GDPR se numără divulgarea neautorizată, distrugerea sau chiar prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Practici la care asociațiile de proprietari trebuie să renunțe pentru a nu fi sancționate de ANSPDCP

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
25 Iulie 2022 | 1 | 10066 | Timp de citire: 5 min.

Asociațiile de proprietari sunt adesea reclamate la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru încălcarea legislației de protecția datelor cu caracter personal. Adesea, din considerente de protecție și siguranța bunurilor și persoanelor, în asociații se iau măsuri excesive de prelucrare a datelor sau se ajunge la nerespectarea drepturilor persoanelor vizate de prelucrări. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Incidentele de securitate a datelor potrivit GDPR. Cum le recunoaștem și calificăm corect?

Schoenherr si Asociatii în GDPR & Protecția datelor personale
19 Iulie 2022 | 0 | 469 | Timp de citire: 4 min.

Situațiile în care operatorii de date cu caracter personal se pot confrunta cu incidente de securitate a datelor ce ridică riscuri pentru drepturile și libertățile persoanelor vizate sunt numeroase. În astfel de cazuri, operatorii de date sunt nevoiți, printre altele, să notifice respectivele incidente către autoritatea de supraveghere competentă și către persoanele vizate, după caz, în linie cu prevederile GDPR. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Prelucrarea datelor personale sub forma fotografiilor făcute la evenimente - când avem nevoie de acord și alte aspecte importante

avocatnet.ro în GDPR & Protecția datelor personale
17 Iulie 2022 | 0 | 2254 | Timp de citire: 1 min.

Realizarea de fotografii portret sau cu unghi larg ale unui grup de persoane care participă la un eveniment și folosirea acestora în scopuri de marketing nu este contrar principiilor care stau la baza GDPR, dacă sunt îndeplinite cerințele legale aplicabile. Însă, ca orice altă activitate de prelucrare a datelor, avem nevoie de o bază legală pentru a legitima prelucrarea, potrivit specialiștilor NNDKP. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Bază de date cu informații despre zeci de mii de persoane, scoasă la vânzare. Firma ale cărei date s-au "scurs", amendată cu 3.000 euro

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
11 Iulie 2022 | 0 | 785 | Timp de citire: 2 min.

O cunoscută firmă de curierat a fost amendată cu 3.000 euro pentru că nu a implementat măsurile de securitate necesare prelucrării datelor personale, în condițiile în care Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a descoperit că o bază de date de-ale sale, ce conținea datele personale a peste 26.000 de persoane fizice, era scoasă la vânzare pe un forum. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ce riscuri ascunse au deținătorii de site-uri web din perspectiva GDPR? Două situații des întâlnite în practică

PwC România în GDPR & Protecția datelor personale
10 Iulie 2022 | 0 | 876 | Timp de citire: 5 min.

Păstrarea anonimității online este în zilele noastre un deziderat greu de îndeplinit în condițiile în care simpla vizită a unui site web presupune, în mod aproape sigur, o prelucrare de date cu caracter personal. Mai mult, din nevoia de eficientizare a costurilor și dorința de maximizare a profiturilor, mulți deținători de site-uri web, fie de prezentare sau e-commerce, recurg la tot felul de metode care servesc acestor scopuri, dar care, în cele din urmă îi expun unor riscuri de sancționare pentru lipsa de conformitate din punct de vedere GDPR. Citește articolul