avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
GDPR & Protecția datelor personale

GDPR & Protecția datelor personale

ACCES PREMIUM

Noul ghid european privind stabilirea cuantumului amenzilor în materia GDPR. Care sunt recomandările

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
18 Mai 2022 | 0 | 336 | Timp de citire: 4 min.

Cuantumul amenzilor date pentru încălcarea Regulamentului european pentru protecția datelor (GDPR) e destul de diferit de la un stat membru la altul, însă asta se explică și în contextul condițiilor socio-economice proprii fiecărui stat. Cuantumul amenzilor este, în concret, la discreția fiecărei autorități de supraveghere. Recent, avem un nou instrument la nivel european la care să ne raportăm pentru a ne ajuta să înțelegem cum ar trebui să se aplice amenzile. Citește articolul

ACCES PREMIUM

ANSPDCP: Monitorizarea angajaților în sala de mese sau la locul de fumat, în scopul asigurării SSM, este excesivă

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
17 Mai 2022 | 0 | 2546 | Timp de citire: 2 min.

Monitorizarea video a salariaților în sala de mese și spațiile destinate fumatului în scopul de a asigura sănătatea și securitatea salariaților și securitatea bunurilor reprezintă o supraveghere excesivă, a stabilit Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), aplicând o amendă de 1.500 de euro unei companii. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Imaginile de pe camerele de supraveghere și GDPR-ul: Se pot publica sau distribui? Ce spune ANSPDCP

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
16 Mai 2022 | 0 | 1147 | Timp de citire: 3 min.

Din momentul instalării unor camere video de supraveghere se ajunge nu doar la înregistrarea celor ce se petrec în perimetrul lor, ci și la surprinderea unor aspecte ce țin de viața privată a celor care trec prin raza de acțiune a camerelor. Cât timp imaginile sunt folosite doar în scopurile care au stat la baza instalării lor, respectiv surprinderea unui eventual furt sau încălcare a regulilor, nu există probleme. Probleme apar când acele imagini sunt folosite în alte scopuri, cum ar fi "punerea la zid" a unor persoane în mod public sau când persoanele care au acces la acele imagini le pun pe internet, în aceste cazuri putând apărea amenzi legate de nerespectarea GDPR. Citește articolul

ACCES PREMIUM

ANSPDCP obligă un angajator să-și instruiască salariații după ce imagini de pe camerele de supraveghere au ajuns pe Facebook

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
13 Mai 2022 | 0 | 4471 | Timp de citire: 2 min.

Pe lângă „clasicele” amenzi de câteva mii de euro pe care le dă Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în general pentru încălcarea GDPR, aceasta poate aplica entităților investigate și măsuri corective - un exemplu dintr-o investigație recent concluzionată vizează instruirea angajaților, responsabili în multe cazuri de încălcări flagrante ale regulamentului european. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Poate că ar fi timpul să ștergi unele dintre datele personale prelucrate în contextul COVID-19 de la angajații tăi

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
12 Mai 2022 | 0 | 611 | Timp de citire: 4 min.

Oricărui operator de date personale îi revine, din când în când, sarcina de a face un „recensământ” al datelor pe care le deține și să vadă ce anume ar mai trebui păstrat și ce nu, în virtutea obligațiilor impuse de Regulamentul European pentru Protecția Datelor Personale (pe scurt, GDPR). Același lucru e valabil și în cazul angajatorilor, iar azi ne uităm o clipă la datele personale stocate în contextul ultimilor doi ani, cu privire la care ar trebui să ne întrebăm: ce ne mai trebuie și ce nu? Citește articolul

ACCES PREMIUM

Supravegherea video la birou: Nu e suficient ca angajatorul să susțină necesitatea măsurii pentru asigurarea pazei bunurilor și persoanelor

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
7 Mai 2022 | 0 | 2879 | Timp de citire: 4 min.

Interesul legitim pentru prelucrarea datelor personale printr-o măsură de supraveghere a angajaților la birou nu este suficient prin el însuși, chiar dacă prevăzut la nivel intern și măsura, adusă la cunoștința celor vizați, dacă firma (operatorul de date) nu poate să dovedească de ce măsura ar fi fost justificată și că a încercat altele mai puțin intruzive care nu au mers. O amendă recentă aplicată de Autoritate unei companii din România pe acest subiect: Citește articolul

ACCES PREMIUM
GDPR

Comunicările comerciale nesolicitate: Firmele nu pot utiliza numerele de telefon din bazele de date ca să deranjeze clienții care nu și-au dat acordul

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
3 Mai 2022 | 0 | 835 | Timp de citire: 4 min.

Contextul unei recente amenzi date de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne readuce în atenție subiectul comunicărilor comerciale - firmele care vor „să deranjeze” clienți sau potențiali clienți cu sms-uri despre produsele și serviciile oferite trebuie să aibă acordul acestora pentru respectivele comunicări, mai exact pentru folosirea numărului de telefon în scopuri de marketing direct/comunicare comercială. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Impactul tehnologiilor emergente asupra datelor cu caracter personal și posibile soluții de reducere a riscurilor

PwC România în GDPR & Protecția datelor personale
29 Aprilie 2022 | 0 | 461 | Timp de citire: 7 min.

Evoluția tehnologiei a adus la lumină noi tehnici de prelucrare, partajare și stocare a datelor cu caracter personal, dar și noi amenințări sau dificultăți pentru utilizatorul final, inclusiv asupra abilității acestuia de a înțelege și controla felul în care datele sale sunt prelucrate. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Autoritățile de supraveghere europene au aplicat amenzi uriașe pentru gestionarea incorectă a datelor prin modulele cookie. Cum pot fi evitate?

PwC România în GDPR & Protecția datelor personale
19 Aprilie 2022 | 0 | 718 | Timp de citire: 5 min.

Utilizarea modulelor cookie a reprezentat în ultimele luni o temă majoră de discuție la nivel european în materia protecției datelor cu caracter personal. Am asistat la diferite decizii și luări de poziție din partea autorităților de supraveghere competente, numitorul comun fiind identificarea unor încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor (“GDPR”) cu ocazia prelucrărilor de date cu caracter personal prin intermediul modulelor cookie. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Dreptul de a fi uitat: Pasivitatea operatorului în fața cererilor repetate de ștergere a datelor personale îi poate aduce o amendă

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
19 Aprilie 2022 | 0 | 1338 | Timp de citire: 3 min.

Dreptul de a fi uitat sau dreptul la ștergerea datelor reprezintă unul din elementele de bază ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), iar încălcarea acestui drept unei persoane de către un operator de date îi poate aduce ultimului o amendă. Așa s-a întâmplat în cazul unui operator din România care nu a răspuns unor solicitări repetate venite din partea unui client care și-a exercitat dreptul de ștergere a datelor sale personale. Citește articolul