Hotărârea CJUE privind creditele în valută a fost dată astăzi în cauza C-186/16, în care este vorba de cetățeni români care au făcut împrumuturi în franci elvețieni. Mai exact, judecătorii au apreciat că persoanele care contractează împrumuturi în monede străine trebuie informați în mod adecvat despre posibilele fluctuații ale cursului de schimb valutar și majorarea ratei dobânzii, precum și despre impactul acestora asupra ratelor.
„În acest context, Curtea precizează că instituțiile financiare trebuie să furnizeze împrumutaților informații suficiente pentru a le permite să adopte decizii prudente și în cunoștință de cauză. Astfel, aceste informații trebuie să privească nu numai posibilitatea aprecierii sau a deprecierii valutei în care a fost contractat împrumutul, ci și impactul pe care fluctuațiile cursului de schimb valutar și o majorare a ratei dobânzii la împrumuturile în moneda străină îl au asupra ratelor împrumutului”, scrie într-un comunicat de presă publicat astăzi pe site-ul CJUE.
În esență, împrumutații trebuie să fie informați de faptul că se expun unui risc de schimb valutar ce va fi greu de acoperit dacă se devalorizează moneda în care-și primesc veniturile lunare. Totodată, băncile trebuie să prezinte posibilele variații ale cursurilor de schimb și riscurile contractării creditelor în valută.
„Astfel, pe de o parte, împrumutatul trebuie să fie clar informat cu privire la faptul că, prin încheierea unui contract de împrumut într-o monedă străină, se expune unui risc de schimb valutar pe care îi va fi, eventual, dificil din punct de vedere economic să și-l asume în cazul devalorizării monedei în care își primește veniturile. Pe de altă parte, instituția bancară trebuie să prezinte posibilele variații ale cursurilor de schimb valutar și riscurile inerente contractării unui împrumut în monedă străină, în special în ipoteza în care consumatorul împrumutat nu își primește veniturile în respectiva monedă”, mai scrie în comunicat.
În România, la finele lunii septembrie 2016, Executivul a stabilit, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016, o serie de reguli speciale numai pentru contractele de credit pentru case și terenuri. Acestea prevăd clar că băncile sunt obligate să avertizeze clienții despre riscurile creditelor în valută. Mai exact, consumatorii trebuie:
- avertizați chiar din anunțurile publicitare referitoare la credite asupra faptului că posibilele fluctuații ale ratei de schimb valutar ar putea afecta suma care trebuie plătită;
- să li se explice, prin informațiile generale puse la dispoziție, implicațiile creditelor în valută;
- informați prin contractul de credit că pot converti în orice moment împrumutul în valută într-o altă monedă;
- avertizați periodic, dacă au împrumuri în valută, despre creşterea ratelor.
Informații mai multe despre noutățile aduse anul trecut de ordonanța Guvernului pot fi găsite aici și aici.
Atenție! Hotărârile date de CJUE sunt obligatorii pentru instanțele tuturor statelor membre UE care se pot confrunta cu situațiile vizate de acestea, deci și pentru România.
Comentarii articol (0)