Strategia națională din domeniul SSM face parte din Hotărârea Guvernului nr. 191/2018, act normativ publicat luni în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare la data publicării. Această strategie acoperă perioada cuprinsă între anul curent și anul 2020, iar una dintre măsurile prevăzute în ea este derularea de controale la companiile din domeniile de activitate cu risc ridicat din punct de vedere al SSM.
Autoritățile au identificat, conform documentului citat, patru mari domenii în care există un număr mare de salariați accidentați și care trebuie vizate, printre altele, de acțiunile de control ale inspectorilor muncii.
În continuare poți citi despre:
- domeniile de risc major ce vor fi vizate în următorii ani de controalele autorităților;
- măsurile pregătite de autorități pentru IMM-uri.
Cele patru mari domenii sunt următoarele:
- construcțiile: un domeniul de risc ridicat din punct de vedere al SSM; autoritățile consideră că șantierele temporare și mobile implică lungi lanțuri de subcontractanți și diferiți actori aflați în același loc, astfel că există o împrăștiere a responsabilităților;
- transporturile: un domeniu în care se produc foarte multe accidente, o bună parte dintre ele mortale;
- agricultura: un domeniu în care trebuie folosite echipamente de muncă periculoase, activitatea fiind desfășurată pe suprafețe mari și în condiții de supraveghere inadecvate;
- industria: deși în acest domeniu există o preocupare permanentă pentru siguranță și s-au luat măsuri pentru reducerea riscurilor, în continuare există unele riscuri pentru lucrători.
În planul național de acțiuni pentru implementarea strategiei SSM scrie că verificările naționale pe care le vor desfășura inspectorii muncii până în 2020 urmăresc „o mai bună punere în aplicare a legislației din domeniul securității și sănătății în muncă în sectoarele cu nivel ridicat de risc”. Așadar, autoritățile se vor concentra mai ales pe activitatea angajatorilor din domeniile construcțiilor, transporturilor, agriculturii și industriei, dar cu siguranță nu vor neglija celelalte domenii.
Autoritățile atrag atenția, totodată, că implementarea legislației SSM este în continuare problematică, mai ales pentru microîntreprinderi și IMM-uri. Din acest motiv, în afară de controalele pregătite pentru cele patru domenii enumerate mai sus, strategia SSM pentru perioada 2018-2020 prevede și acțiuni de sprijinire a microfirmelor și a IMM-urilor.
De exemplu, aceste categorii de companii vor fi monitorizate și sprijinite constant să aplice mai bine legislația SSM. De asemenea, ele se vor bucura de ghiduri de specialitate pentru supravegherea sănătății lucrătorilor, de un ghid de bune practici în domeniul SSM, dar și de seminarii de informare privind sănătatea și securitatea în muncă.