Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 978 din 8 decembrie 2017.
Printre altele, documentul vine să rezolve problema salariaților scutiți de impozitul pe venit, care lucrează în instituții publice și care riscau ca din ianuarie 2018 să primească salarii nete semnificativ micșorate, ca urmare a trecerii CAS și CASS în totalitate în sarcina angajatului.
Aatfel, pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor măsuri de transfer a contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, Guvernul a decis acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017.
Potrivit articolului 60 din Codul fiscal, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit următorii contribuabili:
- persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din activități independente, salarii, pensii și activități agricole;
- persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator;
- persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activității de cercetare-dezvoltare și inovare.
În mediul privat însă, lucrurile nu sunt tocmai clare, în condițiile în care menținerea aceluiași câștig salarial net din prezent, pentru angajații care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venit, este posibilă doar prin creșterea costurilor salariale suportate de angajator.
În schimb, dacă angajatorul nu decide să majoreze salariile brute, angajații din IT, spre exemplu, vor avea de pierdut la salariile nete. De altfel, pentru angajații din IT există patru scenarii posibile, prezentate pe larg în acest articol.
Notă: Conform prevederilor din prezent, o firmă care realizează programe software pentru clienții săi va avea, de la anul, costuri totale mai mari cu 618 lei decât în prezent pentru un angajat plătit cu 6.000 de lei net. Exemple de calcul au fost făcute aici.