Potrivit Codului de procedură fiscală, pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată principale la scadenţă, contribuabilii datorează statului după acel termen dobânzi şi penalităţi de întârziere.
În plus, în cazul contribuabililor care nu își declară sau își declară incorect sumele datorate bugetului de stat este posibilă aplicarea unei obligații fiscale suplimentare, denumită penalitate de nedeclarare, în cuantum de 0,08% pentru fiecare zi de întârziere. Mai mult, textul de lege prevede majorarea penalității de nedeclarare cu 100% în cazul în care obligațiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârșirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare.
În opinia lui Alex Slujitoru, Senior Manager Litigii și Dispute Fiscale în cadrul EY România, penalitatea de nedeclarare are aceeași natură ca dobânzile și penalitățile de întârziere, motiv pentru care Fiscul nu poate dispune mai multe sancțiuni pentru aceeași faptă.
Tocmai de aceea, specialistul consideră că este o chestiune de timp până când penalitatea de nedeclarare va fi eliminată din legislație, mai ales în contextul în care aceasta nu este dispusă în practică nici în prezent. Iar dacă Fiscul va decide să aplice o astfel de sancțiune, efectul va fi unul de bumerang, în condițiile în care contribuabilul penalizat va putea avea câștig de cauză în instanță, iar penalitatea de nedeclarare ar fi ulterior abrogată.
Notă: Toate informațiile despre penalitatea de nedeclarare sunt aici.