Într-un dosar recent de contestare a executării silite, Judecătoria Sectorului 1 a desființat (în regim executoriu) urmărirea silită a unui mare contribuabil, reprezentat în instanță de avocații de la Biriș Goran SPARL.
Prin intermediul unei postări publicate pe pagina oficială de Facebook a casei de avocatură, cei de la Biriș Goran au redat câteva citate din hotărârea instanței prin care demonstrează că instanța de executare le-a dat dreptate și a criticat practica DGAMC, considerată de altfel direcția de elită din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
"Pentru aceste motive, reținând că intimata (DGAMC, n. red.) a demarat în mod eronat executarea silită ca urmare a interpretării eronate a dispozițiilor Codului de procedură fiscală, alegând să stingă alte creanțe fiscale decât cele indicate de contestatoare, conducând la stingerea unei creanțe fiscale a cărei executare silită este suspendată până la soluționarea contestației fiscale, va fi atrasă anularea tuturor titlurilor executorii arătate mai sus, alături de somațiile aferente", scrie în hotărârea instanței, potrivit Biriș Goran SPARL.
În plus, instanța consideră că instituția din cadrul ANAF nu este un simplu creditor de drept privat care își urmărește creanțele, ci este reprezentantul statului, responsabilul pentru colectarea obligațiilor fiscale de la marii contribuabili și astfel trebuie să depună mari diligențe și deosebite precauții în ținerea evidenței.
Totodată, instanța recomandă Fiscului să manifeste precauție în demararea acțiunilor de executare silită, mai ales dacă acele creanțe fiscale au o valoare ridicată, iar executarea silită a acestora ar putea perturba activitatea economică a marilor contribuabili.
De altfel, și în speța de față, miza financiară a fost una mare, potrivit avocaților de la Biriș Goran, clientul firmei de avocatură fiind un "brand internațional foarte cunoscut".
"Mai mult, instanța reține că, în speța de față, contestatoarea a dat dovadă de bună-credință, înaintând odată cu depunerea scrisorii de garanție bancară și o înștiințare prin care i-a comunicat intimatei eroarea care s-a produs, solicitându-i să o remedieze, fără însă a avea succes și fiind nevoită să recurgă la calea anevoioasă a instanțelor judecătorești”, mai scrie în postarea publicată pe rețeaua de socializare.