În domeniul construcțiilor, în anul 2019 există un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei, așa cum s-a stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018. La fel ca orice salariu minim stabilit prin legislație, acesta este obligatoriu pentru companiile vizate.
„Prin derogare (...), în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră”, prevede, mai precis, documentul.
Din moment ce ordonanța nu conține nicio prevedere expresă care să indice că salariul minim brut diferențiat pentru construcții este opțional, rezultă că acesta este obligatoriu pentru angajatorii din domeniul construcțiilor. Informația corectă dată de avocatnet.ro încă de săptămâna trecută a fost confirmată joi de Inspecția Muncii, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu.
„În ceea ce privește domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, stabilit la suma de 3.000 lei lunar (...), este aplicabil tuturor salariaților angajatorilor care desfășoară activități în sectorul construcții”, a subliniat Dantes Nicolae Bratu, șeful Inspecției Muncii, referindu-se la domeniile de activitate din lista de mai jos.
Pe deasupra, specialiștii EY România au ajuns exact la aceeași concluzie. Dacă ne uităm la felul în care este formulată prevederea referitoare la salariul minim diferențiat din construcții, acesta este obligatoriu pentru toți lucrătorii din domeniu.
„Din discuțiile pe care le-am avut cu avocații, răspunsul a fost că da. La cum sună legea în momentul de față, chiar dacă nu aplici scutirea (adică taxele salariale reduse pentru salariații din construcții cu venituri lunare brute de maximum 30.000 de lei - n. red.), trebuie să mărești salariul minim la 3.000 de lei”, a declarat Stela Andrei, director impozit pe venit și contribuții sociale la EY România, într-o conferință anuală de fiscalitate desfăsurată joi în București. În plus, regula se aplică inclusiv lucrătorilor administrativi (contabili, secretare, șoferi, paznici etc.).
La fel ca în cazul oricărui salariu minim stabilit prin legislație, angajatorii care nu-l respectă riscă să fie amendați, conform Codului muncii, cu o sumă între 300 și 2.000 de lei. Sancțiunea a fost amintită inclusiv de Inspecția Muncii, care a anunțat că va controla dacă angajatorii respectă această obligație impusă prin OUG nr. 114/2018.
Recent, în spațiul public au apărut anumite informații eronate din care reieșea că salariul minim diferențiat din domeniul construcțiilor ar fi opțional, astfel că acesta trebuie respectat doar de angajatorii care vor să beneficieze de taxele reduse stabilite pentru respectivul domeniu. Această idee este greșită.
Așadar, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor este obligatoriu și, potrivit OUG nr. 114/2018, se aplică exclusiv următoarelor domenii de activitate:
- (i) activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 - secțiunea F - Construcții;
-
(ii) domeniile de producere a materialelor de construcții, definite de următoarele coduri CAEN:
- 2312 - Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
- 2331 - Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramic;
- 2332 - Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă;
- 2361 - Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
- 2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
- 2363 - Fabricarea betonului;
- 2364 - Fabricarea mortarului;
- 2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
- 2370 - Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
- 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
- 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții;
- 2512 - Fabricarea de uși și ferestre din metal;
- 2511 - Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
- 0811 - Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei;
- 0812 - Extracția pietrișului și nisipului;
- 711 - Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică.
De la 1 ianuarie 2019, în România există trei salarii minime diferite. Astfel, avem salariul minim brut pe țară, în cuantum de 2.080 de lei, salariul minim brut diferențiat pentru studii, în cuantum de 2.350 de lei, și salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor, în cuantum de 3.000 de lei.
În perioada 2019 - 2028, angajatorii din domeniul construcțiilor plătesc taxe salariale reduse pentru lucrători. Mai exact, aceștia nu plătesc deloc impozit pe venit și contribuția la sănătate, iar contribuția la pensii și contribuția la muncă se achită în cuantum redus. Însă aceste facilități fiscale se aplică numai celor cu venituri lunare brute de maximum 30.000 de lei. Dacă veniturile lunare brute depășesc 30.000 de lei, sunt datorate taxele salariale obișnuite.