În afară de impozitul pe veniturile independente, în cotă de 10%, PFA-urile pot fi obligate să achite CAS și CASS, așa cum reiese din prevederile Codului fiscal.
Concret, contribuțiile sociale sunt datorate obligatoriu la stat numai dacă PFA-urile estimează că obțin în anul 2019 venituri de peste 24.960 de lei. Cu alte cuvinte, dacă obțin lunar cel puțin echivalentul unui salariu minim brut pe țară, al cărui cuantum este anul acesta de 2.080 de lei.
Contribuția la pensii
CAS este datorată, în esență, dacă PFA-urile estimează pentru anul 2019 venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, adică 24.960 de lei (2.080 x 12 = 24.960).
Încadrarea în plafonul anual se face prin cumularea veniturilor nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente, care se estimează că vor fi realizate în anul 2019.
Baza de calcul pentru stabilirea CAS este reprezentată de venitul ales de persoana autorizată, însă acesta trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară. Cota de CAS aplicabilă este de 25%.
Astfel, dacă luăm în calcul suma de 2.080 de lei pe lună, rezultă că PFA-urile achită pentru acest venit (obligatoriu sau opțional, după caz) CAS de 520 de lei pe lună. Asta înseamnă 6.240 de lei pentru un an întreg.
De precizat că PFA-urile sunt scutite de plata CAS dacă sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale și n-au obligația asigurării în sistemul public de pensii. Totodată, și pensionarii care obțin venituri ca PFA sunt scutiți de plata CAS.
În cazul în care nu estimează depășirea plafonului anual, PFA-urile nu datorează CAS la stat. Însă, chiar și așa, pot opta să plătească CAS exact ca în cazul în care ar estima depășirea plafonului anual.
Contribuția la sănătate
La fel ca în cazul CAS, și CASS este datorată de către PFA-uri numai dacă se estimează depășirea plafonului anual de 24.960 de lei. Încadrarea în plafon se face prin cumularea venitului net/brut sau normei de venit din activități independente.
Dacă la CAS se poate alege orice venit de la nivelul salariului minim brut pe țară în sus, la CASS baza de calcul este doar nivelul salariului minim brut pe țară. Cota de CASS valabilă în acest an este de 10%.
Astfel, dacă ne raportăm la cuantumul salariului minim brut pe țară în vigoare, rezultă că PFA-urile achită (obligatoriu sau opțional, după caz) 208 lei pe lună. Adică 2.496 de lei pentru întreg anul 2019.
De asemenea, în cazul în care nu estimează depășirea plafonului anual, PFA-urile nu datorează CASS la stat, dar pot opta pentru plata acestei contribuții. În acest caz, suma plătită opțional ca CASS variază astfel:
- dacă se depune declarația unică până la data de 15 martie 2019, se datorează CASS de 1.248 de lei (cota de 10% se aplică la o bază de calcul de șase salarii minime brute pe țară);
- dacă se depune declarația unică după data de 15 martie 2019, se datorează CASS folosindu-se o bază de calcul echivalentă cu valoarea salariului minim brut pe țară, înmulțită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declarației unice (15 martie 2020), inclusiv luna în care se depune declarația.
Așadar, costul total în 2019, al unei persoane fizice autorizate, cu CAS și CASS se ridică, în principiu, la un cuantum orientantiv de 8.736 de lei. Adică 728 de lei pe lună pentru a fi asigurat la pensii și la sănătate.
Notă: Dacă sunt angajatori, PFA-urile datorează pentru salariații proprii și contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%. De reținut, totodată, că, dacă sunt angajatori, PFA-urile trebuie să calculeze, rețină și achite la stat și CAS și CASS datorate de salariații proprii.
Declarația unică se depune până în luna martie
Veniturile estimate de PFA-uri pentru anul 2019 trebuie declarate prin intermediul declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.
Declarația unică trebuie depusă până la data de 15 martie 2019, iar impozitul pe venit și contribuțiile sociale trebuie plătite până la data de 15 martie 2020. Plățile pot fi făcute într-o singură tranșă sau în mai multe, după cum vrea fiecare PFA.
Practic, din 2018 s-a trecut de la un sistem de impunere a veniturilor de către Fisc la un sistem de autoimpunere de către persoanele fizice.
Introducerea declarației unice pentru persoanele fizice a însemnat eliminarea mai multor declarații, printre care se numără formularele 200 și 600.
Comentarii articol (25)