Totuși, până vom ajunge să folosim polițele RCA cu decontare directă obligatorie va mai dura un pic. Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, citat de agerpres.ro, proiectul de OUG privind obligativitatea ca poliţele RCA să fie încheiate cu decontare directă ar putea fi aprobat în câteva săptămâni, odată cu introducerea unor preţuri de referinţă pentru reparaţiile auto.
"Actuala lege a RCA are hibe şi este rolul propunerii de ordonanţă de urgenţă să le rezolve. Hiba fundamentală este că eu, cel care cumpără poliţa de RCA cumpăr ceva ce va fi folosit de altcineva, de un terţ, deci eu, în esenţă, nu beneficiez de ce cumpăr eu, ca atare nu am niciun interes să cumpăr ceva de bună calitate, ci să iau ceva cât mai ieftin. Atunci ideea de a ne muta pe sistemul de decontare directă - dacă cineva îmi loveşte maşina o repar pe poliţa mea - atunci am interesul să-mi iau o poliţă care să-mi dea încredere că voi primi un serviciu bun de reparaţie", a declarat luni preşedintele Consiliului Concurenţei.
De asemenea, el e de părere că o altă hibă a actualei legislații din domeniu este că nu există niciun control asupra costului reparaţiilor. Astfel, dacă prețul reparațiilor ar tot crește, acest lucru se va reflecta, în mod evident, și în prețul plătit pentru o poliță RCA. De aceea vor fi introduse prețuri de referință pentru reparațiile auto, care nu vor fi prețuri fixe, obligatorii, ci doar orientative.
În prezent, conform Legii 132/2017, decontarea directă este serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurator, dar achiziția lui de către asigurat este opțională.
Potrivit proiectului, decontarea directă între asigurătorii RCA va fi aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
- accidentele auto s-au produs pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate sau înregistrate în România;
- prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor (se exclud vătămările corporale).
Totuși, chiar dacă aceste măsuri ar putea intra în vigoare în curând, va mai dura un pic până când șoferii vor putea să folosească efectiv decontarea directă, deoarece procedura de decontare va trebui stabilită, ulterior apariției măsurii, prin reglementări ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Mai mult, așa cum declara recent Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, citat de agerpres.ro, "nu trebuie să ne aşteptăm la nişte rezultate spectaculoase pe termen foarte scurt. Ea (decontarea directă - n. red.) va începe să producă rezultate în cel puţin 6 luni de la momentul introducerii ei, având în vedere modul de reînnoire a poliţelor de asigurare".
Atenție! Mecanismul decontării directe este, în continuare, opțional pentru asigurat. Pentru a deveni obligatoriu, proiectul de OUG prezentat aici trebuie să fie adoptat de Guvern, iar, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (5)