Declarația unică pentru persoanele fizice care obțin venituri independente trebuie depusă anul acesta până la data de 25 mai, după ce termenul inițial, 15 martie, a fost prelungit de Guvern.
Pentru a evita deplasarea la ghișeele Fiscului, PFA-urile au posibilitatea de a depune direct online declarația unică, folosind o aplicație specială de pe site-ul Fiscului. Mai precis, aplicația ține de Spațiul Privat Virtual (SPV), dar este accesibilă separat la adresa de aici. Autentificarea se face cu utilizatorul și parola pentru contul din SPV.
Versiunea electronică a declarației unice este disponibilă aici pentru descărcare. Odată descărcată pe calculator, declarația poate fi completată, validată și în final salvată. Apoi, fișierul se încarcă în aplicația de transmitere a declarațiilor de care am scris mai sus. Se alege fișierul de pe calculator și apoi se apasă pe „Transmitere formular”.
Ulterior transmiterii, pe ecranul calculatorului ar trebui să apară un mesaj că fișierul a fost trimis și un index de depunere. Totodată, pe adresa de e-mail aferentă contului SPV ar trebui să vină un mesaj despre validarea declarației transmise.
Având în vedere experiența ultimilor doi ani, când site-ul Fiscului a avut probleme mari de funcționare în preajma termenului de depunere a declarației unice, este recomandabil ca PFA-urile să depună din timp formularul. Dacă vor lăsa depunerea pe ultimele zile înainte de termenul-limită, contribuabilii vor risca să aibă dificultăți cu aplicația ce ține de SPV. Recomandarea este cu atât mai importantă cu cât în perioada epidemiei de coronavirus există multe persoane care folosesc site-ul Fiscului, poate chiar mai multe decât de obicei.
Față de anul 2019, declarația unică și instrucțiunile sale de completare au suferit unele ajustări. Cea mai mare noutate o reprezintă faptul că, din acest an, se declară veniturile consistente din criptomonede (dacă sunt convertite în lei sau valută ori sunt folosite pentru a achita bunuri sau servicii).
Declarația unică se depune în 2020 atât pentru a definitiva și a plăti taxele (impozit pe venit, contribuții la pensii și sănătate) aferente veniturilor din anul 2019, cât și pentru a estima veniturile din 2020 (și pentru a plăti în avans taxele aferente, dacă se dorește asta). Veniturile estimate în 2020 sunt definitivate în 2021, pentru a stabili exact taxele datorate.
Declarația unică o depun nu doar PFA-urile, ci și persoanele fizice care obțin venituri din drepturi de autor, chirii sau dividende, printre altele.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (0)