Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020, ce se aplică deja, stabilește acordarea unui ajutor financiar, sub forma unor granturi, activităților afectate de perioada atipică pe care o travesăm, generată de epidemia de coronavirus. Una dintre formele de ajutor financiar de la stat vizează persoanele fizice autorizate și cabinetele medicale individuale (CMI) care au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19.
Mai exact, aceste categorii vor putea beneficia de microgranturi în valoare de 2.000 de euro, cu condiția suplimentară de a nu fi beneficiat de alt ajutor de stat în contextul răspândiri virusului SARS-CoV-2. Banii se vor acorda, pe bază de contract, CMI-urilor care îndeplinesc, simultan, următoarele condiții:
- și-au început activitatea înainte de 1 februarie 2020;
- își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin șase luni de la acordarea micrograntului.
Notă: După cum le definește OUG 130/2020, cabinetele medicale individuale reprezintă unitățile, “cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistență medicală umană preventivă, curativă, de recuperare și de urgență”, în care serviciile de sănătate sunt realizate de medici de medicină generală - medici de familie, medici stomatologi, medici specialiști și alte categorii de personal medical autorizat. De asemenea, actul normativ stabilește că medicul titular poate avea ca salariați ori colaboratori medici sau orice altă categorie de personal.
Așa cum spuneam mai sus, vor putea cere banii de la stat CMI-urile implicate în activitățile legate de COVID-19, care n-au mai beneficiat de sprijin de la stat pentru asta. Cabinetele medicale vor putea dovedi îndeplinirea celor două condiții, potrivit ordonanței, “prin completarea unui formular anexă la cererea de finanțare emis de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană, după caz, care va fi stabilit la nivelul Ghidului solicitantului”.
Cei 2.000 de euro vor putea fi folosiți de cabinetele medicale pentru acoperirea unor cheltuieli, inclusiv cele legate de:
- stocuri de materii prime, materiale, mărfuri;
- datorii curente şi restante faţă de furnizorii curenţi;
- chiria pe bază de contract încheiat;
- achiziţia de servicii şi reparaţii necesare activităţii curente de bază;
- echipamente de protecţie medicală;
- achiziţia de obiecte de inventar;
- achiziţia de echipamente, utilaje, instalaţii, tehnologii;
- plata datoriilor către bugetul statului.
După deschiderea sesiunii de depuneri de candidaturi, cererile pentru obținerea finanțării de 2.000 de euro vor fi selectate în ordinea depunerii, cu condiția respectării criteriilor de eligibilitate, care vor fi stabilite tot prin Ghidul solicitantului, document ce va fi elaborat și publicat de autorități în perioada următoare.
De aceleași microgranturi (2.000 de euro) pot beneficia, respectând anumite condiții, și persoanele fizice autorizate.