Posibilitatea pentru IMM-uri de a obține granturi pentru investiții a fost introdusă prin Ordonanța de urgență nr. 130/2020, care a intrat recent în vigoare (aceasta le mai permite IMM-urilor să acceseze și granturi pentru capital de lucru sau anumite microgranturi, dar a căror valoare nu depășește 2.000 de euro).
Când vine vorba de granturile pentru investiții, OUG nr. 130/2020 le permite IMM-urilor să acceseze finanțări nerambursabile între 50.000 și 200.000 de euro. Prima condiție care trebuie îndeplinită de IMM-uri pentru acest lucru este:
- să le fi fost afectată activitatea de răspândirea coronavirusului sau
- activitatea să le fi fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau îngrădită pe perioada stării de alertă.
Notă: Formularea din OUG nr. 130/2020 nu e foarte clară, creând dubii dacă cerința de mai sus se aplică și în privința granturilor pentru investiții sau nu. Proabil că, după ce vor apărea inclusiv ghidurile de finanțare, acest lucru va fi clarificat.
După aceea, finanțările vor fi acordate pentru IMM-urile care implementează investiții în domeniul curent de activitate sau într-un domeniu diferit de activitate. Aceste investiții trebuie să fie necesare pentru:
- extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestări servicii;
- realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare servicii;
- reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente, precum și pentru reabilitarea/modernizarea unor unități noi de prestare servicii.
După aceea, există o serie de condiții legate de activitatea IMM-ului și de veniturile și profitul acestuia. Astfel, IMM-ul trebuie:
- să fi avut activitate curentă/operațională desfășurată de minimum un an înaintea depunerii cererii de finanțare;
- să fi înregistrat profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în unul din exercițiile financiare din ultimii 2 ani înainte de depunerea cererii de finanțare.
Alte două condiții vizează performanța proiectului, ulterior obținerii finanțării. În acest context, IMM-ul trebuie:
- să se angajeze să asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv să asigure desfășurarea activității operaționale/curente pentru o perioadă de minimum 3 ani după expirarea duratei de implementare a proiectului;
- să obțină minimum 50% din valoarea veniturilor planificate în cadrul planului de afaceri anexă la cererea de finanțare în primii 2 ani de durabilitate, iar diferența până la sfârșitul perioadei de durabilitate, respectiv anul al treilea.
De asemenea, există condiții speciale de cofinanțare pentru IMM-uri, în sensul că acestea vor trebui să acopere o parte din investiții:
- dacă vor fi din regiunea București-Ilfov, cel puțin 30%;
- dacă vor fi din celelalte regiuni ale țării (numite, în OUG nr. 130/2020, „regiunile mai puțin dezvoltate”), cel puțin 15%.
În final, IMM-urile mai trebuie să se angajeze să prezinte dovezi de unde să reiasă rezonabilitatea costurilor pentru care se solicită finanțare (acest lucru poate fi legat de condiția - prezentată mai sus - care prevede pentru ce tipuri de investiții trebuie să fie necesară finanțarea).
Cum spuneam inițial, valoarea granturilor este între 50.000 și 200.000 de euro și se acordă pe proiect.
Domeniile pentru care se vor putea acorda finanțări sunt foarte vaste și includ:
- industria alimentară, panificație, patiserie și alte activități asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuție și ambalare;
- construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții;
- servicii de transport, inclusiv servicii de transport internațional;
- servicii de îngrijire și întreținere corporală;
- servicii de reparații și întreținere;
- turism, pensiuni turistice, hoteluri, restaurante și servicii de agrement, inclusiv infrastructura specifică de agrement;
- confecții metalice/lemn/mobilier;
- confecții textile/pielărie etc.
Lista completă cu domeniile incluse poate fi găsită în Anexa nr. 2, din cadrul OUG nr. 130/2020.