ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: DAC7, în vigoare: Veniturile obținute de comercianți prin marketplace-uri vor fi raportate Fiscului. România trebuie să aplice măsura
Directiva DAC7, care prevede că veniturile comercianților care-și vând produsele prin intermediul marketplace-urilor vor trebui raportate anual la Fisc (de firmele care gestionează acele platforme digitale), a fost oficializată recent și a intrat în vigoare miercuri, astfel că, de-acum, statele membre UE trebuie să înceapă transpunerea sa în legislația internă. Măsura vine după ce precedenta directivă în domeniul coperării între statele UE, DAC6 (raportarea aranjamentelor fiscale transfrontaliere), abia a început să producă efecte la noi.
Articolul continuă mai jos
__________
ACTUALIZARE (01.02.2023): Directiva DAC7 a fost transpusă în România prin OG 16/2023.__________
Directiva europeană 514/2021 (supranumită DAC7), trebuie transpusă în legislația română până la finalul anului 2022 și
trebuie aplicată de la 1 ianuarie 2023. Din moment ce actul normativ este în vigoare de miercuri, asta înseamnă că a început perioada în care statele membre trebuie să o transpună în legislația internă.
„Un număr tot mai mare de persoane și întreprinderi utilizează platforme digitale pentru a vinde bunuri sau a furniza servicii. Cu toate acestea, veniturile obținute prin intermediul platformelor digitale rămân adesea neraportate, iar impozitele aferente nu sunt plătite, în special atunci când platformele digitale își desfășoară activitatea în mai multe țări. Din această cauză, statele membre înregistrează pierderi de venituri fiscale, iar comercianții care utilizează platforme digitale beneficiază de un avantaj neloial față de întreprinderile tradiționale.Modificările aduse Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal urmăresc soluționarea acestei probleme. Modificările introduc pentru operatorii de platforme digitale obligația de a raporta veniturile realizate de vânzători pe platformele lor, iar pentru statele membre - obligația de a face schimb automat de astfel de informații”, scria într-un
comunicat de presă al Consiliului UE, ce a venit, pe final de martie 2021, după adoptarea DAC7.
Astfel, noua obligație de raportare, ce se va aplica platformelor digitale, va permite Fiscului să depisteze veniturile obținute de comercianți prin marketplace-uri și să le stabilească obligațiile fiscale aferente (acolo unde este cazul). Raportarea va fi una
anuală, ceea ce înseamnă că, pentru anul 2023, declarația specială se va depune până la 31 ianuarie 2024.
Ce fel de tranzacții vor fi vizate? Conform specialiștilor de la
Loyens & Loeff, DAC7 vizează veniturile realizate de comercianți din vânzarea de bunuri, servicii personale, închirierea de bunuri imobile și închirierea de vehicule de transport.
„Obligațiile de raportare de către platforme sunt menite să acopere atât activitățile relevante transfrontaliere, cât și cele interne. Vânzătorii care au adresa principală, un număr de identificare fiscală sau, pentru entități, un sediu permanent într-un stat membru al UE sunt toți considerați rezidenți UE în sensul DAC7 și, prin urmare, sunt acoperiți de raportarea informațiilor fiscale depusă de către platformă. În plus, trebuie raportate și informațiile fiscale privind vânzătorii care închiriază bunuri imobile situate într-un stat membru al UE, indiferent dacă acești vânzători sunt rezidenți în UE”, explică avocații.
Așadar, chiar dacă obligația de raportare va reveni platformelor digitale,
o bună parte dintre comercianții care își vând produsele sau serviciile prin intermediul lor vor fi vizați indirect. Cu alte cuvinte, cei care evită declararea veniturilor obținute prin marketplace-uri se vor trezi că acestea oricum ajung la Fisc și nu vor mai putea să evite taxele și impozitele datorate la stat.
Specialiștii de la
Deloitte România atenționaseră încă din vara anului trecut că autoritățile europene urmează să vină cu Directiva DAC7, care va aduce noi obligații de raportare pentru companii.
Directiva DAC7 vizează, în esență, modificarea legislației europene în materie de cooperare administrativă. Cea mai recentă directivă din serie a fost DAC6, adică actul normativ care a introdus obligația intermediarilor și a firmelor de
a raporta aranjamentele fiscale transfrontaliere. În România, primele raportări pe DAC6 au fost făcute deja în primele luni ale anului curent.
În altă ordine de idei, Fiscul derulează, începând de anul trecut,
o amplă operațiune de controale ce vizează depistarea veniturilor nedeclarate în urma comercializării online de bunuri. Aceasta continuă în 2021, unul dintre principalele obiective ale autorităților fiind de a combate evaziunea din comerțul online.
Atenție! Din moment ce Directiva DAC7 a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE și a intrat în vigoare, statele membre pot începe să-și alinieze legislația internă, termenul-limită fiind 31 decembrie 2022. Pentru a se aplica în România, directiva trebuie transpusă prin lege a Parlamentului sau prin ordonanță a Guvernului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.