Reluarea înscrierilor în program urmează să fie anunțată de AFM în următoarea perioadă.
După cum stabilesc regulile programului, înscrierea solicitantului persoană fizică se va face la unul dintre instalatorii validați, adică cei care au încheiat un contract de participare în program cu AFM. Lista instalatorilor validați în cadrul programului poate fi consultată pe site-ul instituției.
Beneficiarii vor primi o finanțare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, iar diferența cheltuielilor va fi suportată de beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Cheltuielile eligibile în cadrul programului și pe care beneficiarii le pot face doar după ce contractul de finanțare nerambursabilă a fost semnat sunt:
- cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;
- cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;
- TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Implementarea proiectului se realizează în termen de 12 luni de la data semnării contractului de finanțare, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice și obținerea certificatului de racordare.
Recent, o serie de schimbări au apărut în cadrul programului, în ceea ce privește simplificarea regulilor pentru accesarea finanțării. Printre acestea amintim:
- clarificarea acceptării actelor prin care se dovedește lipsa datoriilor atât la stat, cât și la bugetul local, ce au fost obținute online;
- relaxarea caracteristicilor tehnice ale sistemelor fotovoltaice;
- eliminarea obligativității de a obține avizul tehnic de racordare.
Comentarii articol (2)