ACCES GRATUIT
Propunere: Persoanele cu vârsta de peste 14 ani vor primi bani pentru participarea la cursuri de prim-ajutor
De la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanele cu domiciliul în România vor primi câte un voucher în valoare de 200 de lei, pe care îl vor putea folosi pentru a urma cursuri de prim-ajutor, potrivit unui proiect legislativ înregistrat, în această săptămână, la Senat pentru dezbatere.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de lege aflat în dezbaterea senatorilor stabilește că se va acorda
“câte un voucher pentru cursuri de prim-ajutor de bază pentru toate persoanele în vârstă de cel puţin 14 ani, cu domiciliul în România”.
Valoarea voucherului amintit va fi de
200 de lei şi va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei.
Voucherul va fi emis pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.
Excepție de la această ultimă regulă se va face în cazul tinerilor care împlinesc vârsta de 14 ani, care vor primi voucherul
la eliberarea actului de identitate.
Cursurile de prim-ajutor vor avea o
durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.).
Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări).
Măsura e programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, dar, ținând cont de faptul că suntem deja în decembrie, e foarte puțin probabil ca proiectul ce o conține să parcurgă toți pașii necesari aplicării.
Potrivit datelor furnizate de inițiatorii măsurii, în prezent, opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor.
“Prezenta propunere legislativă urmăreşte dezvoltarea unei culturi a siguranţei, creşterea gradului de conştientizare şi formare în oferirea de prim-ajutor şi acţiuni de salvare a vieţii prin finanţarea participării populaţiei la cursuri autorizate de prim-ajutor de bază, în condiţii care se vor stabili ulterior prin hotărâre de Guvern”, transmit aceștia.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)