Legea privind internshipul nr.176/2018, apărută azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 626, va intra în vigoare abia pe 18 august, iar, până atunci, autoritățile vor trebui să adopte și modelul de contract de internship, și modelul de certificat ce va fi dat internului la finalul stagiului.
Mai mult decât stagiile de practică obișnuite, aceste internshipuri le vor oferi tinerilor posibilitatea să dobândească vechime în muncă și să fie plătiți pe perioada în care acumulează cunoștințe tehnice și practice la firma sau autoritatea/ instituția respectivă. La baza internshipului se va afla obligatoriu un contract de internship, potrivit noii legi.
Contractul de internship (al cărui model va fi aprobat ulterior, printr-un ordin de ministru, care ar trebui să apară în Monitor până pe 18 august, cel târziu) este definit în proiect astfel: "contractul încheiat între intern şi organizaţia gazdă, pe durată determinată, în temeiul căruia un intern se obligă să se pregătească profesional şi să desfăşoare o activitate specifică pentru şi sub autoritatea unei organizaţii gazdă, care se obligă să îi asigure o indemnizaţie pentru internship şi toate condiţiile necesare realizării scopului prevăzut".
Dacă vor lucra cu interni fără să încheie înainte contracte de internship, cel târziu în ziua dinaintea începerii activității, firmele sau entitățile publice vor putea primi de la Inspecția Muncii amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, conform legii. Este important de menționat că obligația de a încheia contractul îi va reveni firmei/ autorității, iar nu internului, deci nu el va fi tras la răspundere de autorități.
În orice caz, contractul de internship nu va putea fi organizat pentru mai mult 720 de ore pe o perioadă de șase luni consecutive, iar cei care nu vor respecta acest principiu vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei.
În perioada de internship, tânărul intern va trebui să-și îndeplinească îndatoririle scrise în contract, putând să lucreze maximum 40 de ore pe săptămână, nefiind permisă efectuarea de ore suplimentare. Acesta își va desfășura activitatea sub observația unui îndrumător, care va fi unul dintre angajații special desemnați ai firmei sau instituției respective.
În mod evident, contractele de internship nu vor putea fi folosite pentru a trece peste regulile din Codul muncii referitoare la raporturile de muncă, fiind considerate nule absolut în caz contrar.
Notă: Mai multe detalii privind proiectul de lege puteți afla de aici.