La 7 august 2017 a intrat în vigoare o prevedere de legislația muncii ce le impune angajatorilor să țină evidențe mult mai detaliate pentru timpul de lucru al salariaților.
"Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru", scrie acum în Codul muncii, unde până pe 7 august erau valabile prevederi care nu impuneau evidența pe orele zilnice de muncă.
Și pentru că amenda prevăzută nu este deloc de neglijat, respectiv între 1.500 și 3.000 de lei, cei care trebuie să se ocupe de aceste forme de birocrație la nivel de firmă și-au pus numeroase întrebări legate de cum anume trebuie să facă, mai nou, aceste evidențe, astfel încât inspectorii de muncă să fie mulțumiți de ce găsesc în controale.
Pentru a lămuri situația, redacția noastră a cerut un punct de vedere oficial din partea Inspecției Muncii referitor la aceste evidențe detaliate ale timpului de lucru. Potrivit lămurii oferite, nu are importanță cum sunt ținute aceste evidențe, ci să fie ținute (obligație pe care o aveau firmele și până acum).
"Legiuitorul nu a stabilit sub ce formă trebuie ținută evidența timpului de muncă. Astfel, angajatorii au obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, într-o formă din care să reiasă timpul real de muncă prestat de fiecare salariat", a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat al Inspecției Muncii, în răspunsul transmis redacției noastre.
Așadar, nu contează forma în care se ține evidența. Important este să reiasă, pentru fiecare zi de lucru, pentru fiecare salariat, ora de început și ora de final ale programului de lucru. Angajatorul e liber să se folosească de una din următoarele variante (enumerarea e doar exemplificativă):
- condică de prezență;
- pontaj manual/automat;
- foaie colectivă de prezență.
"De asemenea, angajatorii pot întocmi o evidență primară a timpului de muncă prestat de fiecare salariat, care va sta la baza evidenței orelor de muncă", a mai precizat inspectorul în răspunsul transmis.
Util: O scurtă privire asupra neregulilor de care angajatorii trebuie să se ferească pentru a evita amenzi uriașe, potrivit ultimelor modificări aduse la Codul muncii.
Comentarii articol (42)