CAS datorată din indemnizația de concediu medical se plafonează chiar începând cu indemnizațiile plătite din ianuarie 2018, astfel încât suma netă primită de la 1 ianuarie să nu fie mai mică decât cea de anul trecut. Vorbim de o prevedere din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății, act publicat azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 190 -- ceea ce înseamnă că deja e în vigoare.
"Începând cu obligațiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, în situația în care (...) rezultă un cuantum al contribuției de asigurări sociale calculate mai mare decât nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzătoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, în cazul persoanelor care oricând în perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2018 inclusiv, se află sau intră în concediu medical acordat potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 (...), cuantumul contribuției de asigurări sociale datorate nu poate fi mai mare decât acest nivel, pe întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical inițiale acordate oricând în perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2018 inclusiv, precum și pe întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical acordate în continuarea concediilor medicale inițiale acordate oricând în perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2018", scrie în ordonanța publicată azi.
Important! Plafonarea CAS-ului este temporară, dar pentru perioade diferite de timp în funcție de tipul de concediu medical, astfel:
- în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018 pentru concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii și concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
- în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018 pentru concediile de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav și pentru concediul de risc maternal.
Plafonarea este soluția găsită de guvernanți pentru indemnizațiile micșorate ca urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 3/2018.
Practic, în fiecare caz în parte, trebuie ca CAS aplicat indemnizației brute de concediu să nu depășească CAS care se calcula înainte de OUG nr. 3/2018 și înainte de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, adică 10,5% din 35% din 3.131 lei (valoarea câștigului salarial mediu brut în 2017, acum fiind stabilit la nivelul de 4.162 lei).
Valoarea brută a indemnizației pe perioada concediului medical este, potrivit OUG nr. 158/2005, media veniturilor lunare din ultimele șase luni, anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară.
Notă: Aceeași ordonanță conține și o "prevedere-pansament" pentru altă categorie de asigurați care au fost dezavantajați de recente modificări legislative. E vorba de luarea în considerare a unui stagiu de cotizare mai mic pentru concediile și indemnizațiile medicale cerute în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018 (mai multe despre asta puteți afla de aici).
Ce se întâmplă cu indemnizațiile plătite deja?
Din fericire, ordonanța vine și cu rezolvarea situațiilor tranzitorii. Până la 31 martie, angajatorii vor trebui să facă regularizările, să depună declarațiile rectificative și să le dea înapoi beneficiarilor-salariați diferențele de bani în plus.
"Pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aferente anului 2018 plătite înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru care cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestor indemnizații este mai mare decât nivelul prevăzut la art. 1 (adică în textul citat mai sus - n.red.), angajatorul/plătitorul efectuează regularizarea acesteia prin depunerea declarației rectificative și plătește diferențele de indemnizații persoanelor în drept, până la 31 martie 2018", scrie în OUG nr. 8/2018.
Acum două săptămâni, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ arăta, într-un comunicat transmis redacției noastre, că angajații din educație aflați în concediu medical pierd aproximativ 20% din venit ca urmare a "revoluției fiscale".
Principala "vinovată" de aceste scăderi ale indemnizațiilor este OUG nr. 3/2018, dar specialiști din domeniul fiscal au spus că inclusiv prin transferul contribuțiilor și prin creșterea procentului la CAS de la 10,5% la 25% salariații în concediu medical au de suferit acum.
Variabilele fiscale care s-au modificat în ultimele luni și care au afectat, într-un fel sau altul, aceste indemnizații sunt următoarele:
- prima oară, la 1 ianuarie 2018, când s-a pus în aplicare suportarea integrală de către salariat, din brutul stabilit cu angajatorul, a contribuțiilor sociale obligatorii la pensii și sănătate (noua cotă de CAS suportată de salariat în întregime e acum de 25%);
- a doua oară, la la 8 februarie 2018, când, în urma intrării în vigoare a OUG nr. 3/2018, s-a schimbat baza de calcul la care se aplică CAS, în sensul că, în loc să se aplice la 35% din câștigul salarial mediu brut (care oricum crescuse în 2018), se aplică acum la valoarea indemnizației.
Notă: O situație similară este în cazul celor care obțin indemnizațiile pentru concediul de creștere a copilului, detaliată în acest articol, salariați pentru care transferul contribuțiilor fără mărirea brutului va aduce indemnizații mai mici pe viitor.
Comentarii articol (71)