În acest an, conform Adminsitrației Fondului pentru Mediu (AFM), firmele interesate de casarea unui autoturism vechi și achiziționarea unuia nou puteau solicita prima de până la 9.200 de lei până pe 29 noiembrie 2018, însă termenul a fost prelungit până pe 7 decembrie 2018.
Regulile pentru înscrierea firmelor în programul guvernamental supranumit „Rabla” sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019.
Astfel, conform acestui act normativ, în cadrul programului Rabla pot participa și operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în regim economic și care îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții:
- deţine calitatea de proprietar al autoturismului vechi casat;
- acţionează în nume propriu;
- nu are datorii la plata obligațiilor către bugetul de stat, bugetele locale sau bugetul Fondului pentru mediu;
- nu se află în stare de insolvenţă sau faliment, nu se află în procedură de reorganizare judiciară, dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere etc;
- desfăşoară activităţi economice pe teritoriul României;
- valoarea totală a ajutoarelor de minimis de care a beneficiat în ultimii doi ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în cursul căruia depune dosar de acceptare în program, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate pentru casarea automobilului, nu depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro;
- nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice pentru achiziţionarea aceluiaşi autovehicul care urmează a fi achiziţionat prin programul Rabla.
Pentru a încasa ajutorul acordat pentru casarea autovehiculului vechi, firma va trebui să depună un dosar de înscriere la registratura AFM. Transmiterea acestuia se va putea face prin orice mijloc ce asigură confirmarea primirii de către AFM în interiorul sesiunii de înscriere. Dacă totul va fi în regulă, dosarul va fi acceptat. După obținerea acordului autorităților, societatea se va putea înregistra la unul dintre producătorii de mașini validați în programul guvernamental, obținând o notă de înscriere. Achiziționarea autoturismelor noi se va putea face doar de la producătorul la care se va face înscrierea.
Ce conține dosarul de acceptare
Dosarul de acceptare trebuie să cuprindă mai multe documente amintite în cadrul Ordinulului MM nr. 661/2017, dintre care amintim:
- certificatul de cazier fiscal emis pe numele solicitantului persoană juridică;
- certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale de la sediul societății, dar și de la punctul de lucru unde este înregistrat autovehiculul vechi;
- certificatul de atestare privind obligaţiile la Fondul pentru mediu;
- certificatul constatator emis de către Oficiul Registrului Comerţului;
- declaraţia pe propria răspundere privind ajutoarele de minimis obţinute în ultimii trei ani.
Acceptarea are loc în urma analizei cuprinsului documentelor conţinute în dosarul de acceptare, efectuată de către o comisie de analiză.
În cazul în care solicitantul de ajutor de minimis are dosarul incomplet sau incorect întocmit, va avea posibilitatea de a remedia orice nereguli într-un termen de zece zile lucrătoare.
După ce a fost aceptat, reprezentantul firmei se poate prezenta la orice operator economic autorizat să desfăşoare activităţi de colectare, dezmembrare sau tratare a vehiculelor scoase din uz, care se regăseşte în lista operatorilor economici autorizaţi, elaborată şi publicată pe pagina de internet proprie de către ANPM, în vederea predării autovehiculului uzat pentru distrugere.
Radierea din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat se face de către proprietarul înscris. După ce și acest pas este parcurs, proprietarul revine la producătorul care a eliberat nota de înscriere pentru completarea dosarului cu certificatul de distrugere, în copie legalizată, şi certificatul de radiere, în original.
Producătorul validat şi proprietarul înscris efectuează formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou, producătorul validat scăzând din preţul de comercializare a acestuia cuantumul primei de casare.
Nota de înscriere va avea o valabilitate de maximum 120 de zile (însă nu mai târziu de data de 31 decembrie 2018), astfel că depășirea termenului nu va mai permite firmei să beneficieze de banii ceruți statului.
Prima de casare poate depăși 9.000 de lei
Societățile pot cere bani pentru schimbarea mașinilor vechi cu unele noi în cadrul unei scheme de minimis. Astfel, prin cererea de finanțare se pot cere cel mult 200.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 900.000 de lei). Totuși, dacă firma activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, suma solicitată nu poate fi mai mare de 100.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 450.000 de lei).
Prima de casare rămâne la nivelul de anul trecut, respectiv 6.500 de lei pentru o mașină, fiind condiționată de „cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcționare mixt”.
La prima de casare se poate adăuga un ecobonus:
- în valoare de 1.000 lei sau
- în valoare de 1.700 lei, în funcție de mașina cumpărată.
Prin urmare, în cazul în care se urmărește achiziționarea unui autovehicul care respectă ambele criterii enumerate mai sus, prima de casare poate ajunge la 9.200 de lei/autovehicul.
Pentru înscrierea în cadrul acestui program, firmele trebuie să caseze autovehicule mai vechi de 1 ianuarie 2011.
Important! Prima de casare reprezintă doar o parte a prețului unei mașini noi, diferența urmând să fie suportată de firmă.