Administratorii sau asociații care au adus o societate în insolvență sau în faliment nu vor mai putea deschide o altă societate până la finalizarea procedurilor prevăzute de legislația în vigoare, conform unui proiect de act normativ înregistrat, în prezent, la Senat. În cazul în care va fi adoptată, măsura va completa Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, urmând să limiteze posibilitatea acestor persoane de a derula activități economice prin intermediul altor firme.
Ulterior intrării în vigoare a acestei măsuri, proiectul de act normativ mai prevede faptul că Ministerul Finanțelor Publice va realiza o bază de date cu societățile comerciale aflate în faliment sau insolvență, bază de date ce se va publica pe site-ul propriu al ministerului.
Inițiatorii acestei măsuri amintesc faptul că mediul de afaceri este afectat de fenomenul intrării în insolvență sau faliment al unor societăți comerciale care nu îți achită datoriile față de propriii furnizori. Prin urmare, creditorii se pot trezi în situația în care nu își vor mai putea recupera creanțele deținute, fiind nevoiți să se înscrie la masa credală în procedura insolvenței, alături de alți creditori, privilegiați sau nu, sperând că debitorul are suficiente bunuri mobile și imobile care pot fi valorificate pentru stingerea datoriilor, fie că societatea debitoare se reorganizează și se relansează pe piață, iar datoriile nu sunt șterse de către administratorul judiciar.
Trebuie amintit faptul că numărul profesioniștilor intrați în procedura de insolvență în cursul lunii ianuarie 2018 este de 753, cu 47% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică pentru moment. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat în Parlament, să fie promulgat de către președintele României și publicat în Monitorul Oficial.