Declarația fiscală unică (formularul 212) a fost introdusă în legislație prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018 și înlocuiește șapte declarații fiscale depuse înainte de contribuabili (declarațiile 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605).
Formularul 212 va fi depus, în mod obișnuit, în format electronic (prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau prin e-guvernare.ro), însă pentru anul 2018 va fi acceptată și varianta depunerii în format tipărit (în dublu exemplar) -- în principal, pentru că nu există încă varianta ei electronică, iar termenul-limită de conformare este destul de aproape. Pentru 2018, termenul de depunere este 15 iulie, apoi, din 2019, termenul este 15 martie.
Cui servește însă noua declarație sau pentru ce, mai exact? Mihaela Arsene, expert contabil și consultant fiscal, partener coordonator la Arteco Expert, a explicat pentru redacția noastră cine depune, de acum înainte, această declarație fiscală.
Veniturile extrasalariale obținute în țară
Vor depune D212 "toate persoanele care obțin venituri din România (în mod independent sau în asociere) din activități independente (comerț, producție, servicii, profesii liberale), din drepturi de autor, din chirii, din investiții (dividende, dobânzi, tranzacționare titluri), din agricultură, silvicultură și piscicultură, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit (veniturile din arendă și, în unele situații, veniturile din drepturi de autor), indiferent dacă obțin profit sau pierdere din activitățile respective și indiferent dacă impozitul se stabilește în sistem real, pe baza normelor de venit sau prin cote forfetare de cheltuieli", a precizat Mihaela Arsene.
Conform unei estimări publice a Ministerului Finanțelor, pe baza informațiilor din anul 2017, aproximativ 960.000 de persoane fizice vor depune noua declarație unică. |
Expertul subliniază următoarele lucruri: nu contează dacă ești pe plus sau pe minus, când tragi linia, atâta timp cât obții aceste venituri, trebuie să depui declarația 212.
De asemenea, nu contează că nu vei datora contribuții sociale pentru veniturile respective, pentru că vei datora impozit, iar formularul 212 va fi depus pentru declararea veniturilor, în scopul impozitării. Apoi, nu are importanță nici modul de stabilire a impozitului.
Nu trebuie să depună însă această declarația cei care, deși nu obțin venituri salariale, obțin sume de bani pentru care se prevede expres în legislație că se face reținerea la sursă a impozitelor și contribuțiilor.
Veniturile din străinătate, când există obligație
"Persoanele fizice care obțin venituri din străinătate pentru care aveau în trecut obligația depunerii declarației 201 trebuie să depună acum declarația unică", spune expertul.
Statul român nu e interesat de românii care lucrează cu contracte de muncă în străinătate și pentru care se plătesc acolo impozitele și taxele țării respective. Statul român e interesat de alți români în ceea ce privește obligarea de declarare a veniturilor.
Mai exact, vizate de depunerea D212 sunt persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, și persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență din Codul fiscal și care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România, cum ar fi: din profesii liberale, activități de producție, comerț și prestări de servicii, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (adică drepturi de autor), din cedarea folosinței bunurilor (adică închirierea terenurilor, caselor, mașinilor etc.), din activități agricole, piscicultură și silvicultură, cele sub formă de dividende și dobânzi, veniturile din premii, din jocuri de noroc și din pensii.
E scutit însă de impozit în România cel care obține venituri într-un stat cu care România are o convenție de evitare a dublei impuneri fiscale.
Asigurarea voluntară în sistemul public de sănătate
Depun formularul 212, oricând, "persoanele fizice care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate și doresc să opteze pentru plata CASS", a mai precizat Mihaela Arsene.
Poate știți că cei care nu obțin venituri au posibilitatea să se asigure în sistemul public de sănătate, dacă își permit acest lucru, plătind anumite sume de bani contra asigurării la stat. Pe lângă faptul că și aceste sume de bani s-au micșorat de curând, e important de reținut că acum nu se mai folosește formularul fiscal 604 pentru asigurarea în sistem (și, desigur, nici D605, pentru retragerea din mecanism). Acum se folosește pentru asta tot declarația fiscală unică (detalii despre asigurarea voluntară în sistemul public de sănătate, aici).
În final, să mai amintim și că D212 servește la redirecționarea a 2% din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil.