Programul de Microindustrializare va beneficia, în perioada următoare, de o sesiune pentru depunerea cererilor de finanțare, după ce procedura de implementare a fost aprobată prin ordin de ministru și publicată în Monitorul Oficial. Anterior, ghidul solicitantului fusese publicat în dezbatere publică la finalul lunii martie.
După cum am amintit într-un articol anterior, ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat de către microîntreprinderile din regiunea București-Ilfov, precum și de către IMM-urile din toată țara.
Cheltuielile eligibile cuprinse în cadrul planurilor de afaceri vor putea fi decontate într-un procent maxim de 90%, însă fără a depăși suma maximă de 450.000 de lei/proiect.
Planurile de afaceri nu pot cuprinde orice cheltuială pe care antreprenorii o consideră necesară, ci doar cheltuieli din acele categorii pe care ghidul solicitantului le indică în mod expres.
Ce investiții pot fi decontate din fonduri naționale
Principalele categorii de cheltuieli eligibile sunt următoarele:
- echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT, inclusiv sisteme portabile și licențe necesare desfăşurării activității;
- aparate şi instalaţii de măsură, aparate de marcat electronice fiscale;
- autoutilitare cu excepţia vehiculelor de teren;
- brevete de invenție, mărci, francize, licențe, soluții software necesare desfășurării activităţii pentru care se solicită finanțare;
- achiziţionarea de spaţii de lucru;
- mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale;
- realizarea unei pagini web pentru prezentarea activității solicitantului;
- achiziţionarea de instalaţii de încălzire sau climatizare;
- cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale, dar nu mai mult de 4.500 lei;
- comisionul de garantare solicitat de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii;
- consultanţă pentru întocmirea documentației și implementarea planului de afaceri, dar fără a depăși suma de 8.000 de lei.
Activele achiziționate, mijloace fixe sau obiecte de inventar trebuie să fie noi, iar pentru acestea nu se poate aplica amortizarea accelerată, ci doar amortizarea liniară.
În cazul activelor achiziționate, ajutorul financiar va fi acordat numai dacă acestea sunt noi şi puse în funcțiune cu respectarea reglementărilor tehnice aplicabile. În caz contrar ajutorul financiar nu se acordă.
Nu toate cheltuielile din planul de afaceri se vor deconta
Nu toate cheltuielile identificate de către antreprenori ca fiind necesare vor fi decontate, ci vor trebui respectate regulile stabilite prin intermediul ghidului solicitantului, cea mai importantă obligație fiind aceea că beneficiarii de ajutor nerambursabil trebuie să achiziționeze bunurile și serviciile aprobate în condiții de piață, cu transmiterea a cel puțin trei cereri de ofertă.
În plus, următoarele cheltuieli nu se vor putea deconta prin intermediul proiectului, astfel că beneficiarul le va susține din fonduri proprii:
- bunuri și echipamente second hand;
- costurile cu TVA-ul aferent bunurilor și serviciilor eligibile;
- diverse alte taxe, avize, comisioane;
- ambalajul, transportul, punerea în funcţiune, instruirea personalului pentru utilizarea bunurilor achiziționate.
Atenție! Proiectul schemei de minimis pentru programul de Microindustrializare 2018 a fost aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial. Depunerea proiectelor se va putea face la o dată ulterioară, ce nu a fost încă anunțată.