Declarația unică se depune până la 15 iulie anul acesta (dar, de la anul, termenul va fi 15 martie) pentru regularizarea veniturilor pe 2017 și pentru estimarea veniturilor din 2018, cu privire la care se vor face și estimările în privința dărilor ce trebuie plătite (cât impozit, cât CAS, cât CASS).
De depunerea acestei declarații sunt vizați și cei ce obțin venituri din proprietate intelectuală, adică: veniturile din drepturi de autor și drepturile conexe, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre:
- ce taxe sunt datorate de către acești contribuabili prin declarația unică;
- cum se determină obligația de a plăti CAS și CASS în funcție de modul de obținere a acestor tipuri de venituri și ce reduceri se pot obține.
Ce taxe datorezi statului dacă obții în 2018 venituri din drepturi de autor
Impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală este de 10%, potrivit Codului fiscal. Cei care obțin astfel de venituri și impozitul le este reținut la sursă nu au obligații în acest sens privind declarația unică, dar obligația se poate naște în situația celor care depășesc plafonul de 22.800 de lei în anul 2018 cu venituri din această categorie și, eventual, alte venituri nesalariale. În orice caz, cota de CAS este de 25%, iar cea de CASS este de 10%. De asemenea, există și scutiri de la plata acestor contribuții, detaliate aici.
Cum calculezi CASS și CAS dacă obții venituri din drepturi de autor anul acesta
În afară de cei care obțin pe cont propriu astfel de venituri și nu le reține nimeni dările fiscale la sursă, și cei care obțin venituri în baza unor contracte de la plătitori care le rețin impozitul ar putea avea obligația să declare și să plătească CAS și CASS pentru declarația unică. E vorba de situația în care adunând veniturile nete din contractele pe care le are, contribuabilul constată că depășește pragul de 22.800 de lei, per total, dar nu-l depășește strict pe unul dintre contracte, adică la vreunul dintre plătitori. Mai multe detalii pe acest subiect puteți găsi aici.
Bonificațiile de până la 10%
O reducere de până la 10% la impozit și, eventual, dacă e cazul, la contribuțiile sociale, se va acorda celor care depun declarația unică electronic până pe 15 iulie și achită integral toate dările fiscale pentru aceste venituri până la 15 decembrie 2018. Din acest procent, 5% se acordă pentru plata integrală și 5%, pentru depunerea online, numai că acest din urmă procent va fi acordat efectiv abia la anul. Mai multe informații suplimentare puteți citi în acest articol.