A apărut primul caz românesc de faliment personal, potrivit unui comunicat emis marți de Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Mai exact, în document scrie că „în data de 19 iunie 2018 a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, secțiunea «Debitori – persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi», primul caz de insolvență a unei persoane fizice”. Instanța a decis în acest caz deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor debitorului.
În speţă, primul caz de insolvenţă a persoanei fizice din România a fost soluţionat de instanţă la cererea debitorului. Acesta a arătat că, în perioada 2007-2008, a demarat o afacere în domeniul imobiliar (construirea unor blocuri şi vânzarea apartamentelor aferente). O parte dintre aceste apartamente au fost cumpărate încă din stadiul de proiect, însă debitorul nu a putut finaliza proiectul. Prin urmare, cumpărătorii nu au putut intra în posesia apartamentelor şi au început executarea silită împotriva debitorului. În plus, acesta a arătat că, pe lângă datoriile faţă de cumpărători, acumulase şi datorii la bugetul de stat, în valoare de 12,5 milioane de euro.
De asemenea, debitorul a declarat că „situaţia sa financiară este iremediabil compromisă şi un plan de rambursare a datoriilor nu poate fi elaborat şi pus în executare, dat fiind că veniturile sale sunt obţinute exclusiv din salariu”, un salariu în cuantum de 1.162 lei, din care 50% se reține și virează către popririle înființate de creditori.
Aşadar, instanța a constatat că debitorul este în stare de insolvență „și nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să își execute obligațiile astfel cum au fost contractate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere”. Pe cale de consecinţă, a admis cererea debitorului, a desemnat un lichidator judiciar şi a dispus deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor debitorului. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, intrată în vigoare în ianuarie 2018, defineşte insolvenţa (cunoscută în spațiul public şi sub denumirea de faliment personal) ca fiind „acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce acestea devin scadente”.
Concret, o persoană este insolventă atunci când patrimoniul său activ (bani, bunuri mobile şi/sau imobile) este mai mic decât patrimoniul pasiv (toate datoriile faţă de stat şi terţi), ceea ce determină imposibilitatea persoanei de a-şi acoperi datoriile.
Există trei proceduri de insolvență: procedura de insolvență pe baza unui plan de rambursare a datoriilor, procedura de insolvență bazată pe lichidarea de active și procedura de insolvență simplificată. Detalii sunt aici.
Comentarii articol (0)