Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează astăzi prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare prin intermediul cărora tinerii fermieri, dar și fermierii ce dețin exploatații agricole de mici dimensiuni vor putea solicita fonduri europene nerambursabile. Astfel, în perioada 1 august - 31 decembrie 2018, AFIR va primi proiecte în cadrul următoarelor programe de finanțare nerambursabilă:
- submăsura 6.1 din cadrul PNDR - Instalarea tinerilor fermieri;
- submăsura 6.3 din cadrul PNDR - Dezvoltarea fermelor mici.
Numărul proiectelor depuse, dar și valoarea cumulată a cererilor de finanțare înregistrate pot fi umărite pe site-ul AFIR.
Măsurile sus-menționate se numără printre cele pe care AFIR a planificat să le lanseze în cursul acestui an, conform listei orientative a măsurilor de finanțare ce vor fi disponibile fermierilor. Principalele măsuri vizează sprijinirea agriculturii, cei mai mulți bani fiind puși la dispoziția fermierilor pentru înființarea sau dezvoltarea unor afaceri agricole. Fermierii din zona Deltei Dunării vor avea la dispoziție fonduri europene distincte.
Însumate, fondurile europene disponibile pentru finanțarea proiectelor ce vor fi selectate în cadrul sesiunilor din cea de-a doua jumătate a anului reprezintă peste 845 de milioane de euro, iar sprijinul financiar nerambursabil ajunge, în unele cazuri, la 100% din valoarea eligibilă a proiectelor.
Iată care sunt cele mai importante domenii în care poți utiliza fondurile europene în lunile următoare:
Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
Măsura va debuta la 1 august 2018, iar sesiunea pentru depunerea proiectelor va rămâne activă până la finalul anului, în cazul în care valoarea proiectelor depuse nu depășește bugetul alocat. Fondurile disponibile sunt în valoare de 11 milioane de euro, banii acordându-se sub forma unei prime de instalare fermierilor aflați pentru prima dată la conducerea unei afaceri agricole și care nu au împlinit încă, la data depunerii cererii de finanțare, vârsta de 41 de ani.
Măsura va beneficia de o alocare distinctă pentru zona Deltei Dunării.
Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
În cadrul acestei linii de finanțare vor fi eligibili fermierii care dețin în proprietate sau folosință exploatații agricole de mici dimensiuni. Bugetul disponibil include o alocare diferită pentru Delta Dunării. Fondurile disponibile sunt de peste 51 de milioane de euro, iar sesiunea va debuta, de asemenea, începând cu prima zi a lunii august 2018.
Programe aflate în pregătire
1. Investiții in exploatațiile agricole
Măsura 4.1 din cadrul PNDR dispune de un buget de peste 300 de milioane de euro, va debuta în perioada următoare și finanțează investițiile realizate în cadrul exploatațiilor agricole, existând, în cadrul acestei măsuri, un buget distinct pentru proiectele implementate în Delta Dunării.
În principal, sunt finanțate achizițiile de utilaje agricole și realizarea construcțiilor pentru fermele agricole, grajduri, silozuri, magazii, etc.
Pentru a asigura finanțarea unui număr diversificat de proiecte și beneficiari, bugetul disponibil prevede alocări diferite pentru sectorul zootehnic, sectorul vegetal, zona montană, fermele mici și fermele de familie.
2. Sprijin pentru investiții in procesarea/marketingul produselor agricole
Sesiunea este programată să debuteze în curând, bugetul disponibil fiind, în acest caz, de peste 200 de milioane de euro.
Fondurile disponibile pot fi utilizate în completarea resurselor financiare proprii ale antreprenorilor (ajutorul financiar nu este 100%) pentru dezvoltarea sau înființarea unor unități alimentare precum carmangerii, fabrici de procesare a lactatelor, unități de panificație, etc.
3. Modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice
Bugetul de peste 240 de milioane de euro poate fi utilizat doar pentru modernizarea infrastructurii de irigații, iar în acest caz ajutorul acordat acoperă în întregime valoarea eligibilă a proiectelor depuse.
Finanțarea poate fi accesată de către organizați ale utilizatorilor de apă, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole.
Termenul estimat pentru depunerea proiectelor este stabilit, pentru moment, în perioada august / septembrie 2018.
4. Înființarea sau dezvoltarea de activități neagricole în zone rurale
Mult așteptatele linii de finanțare 6.2 și 6.4 din cadrul PNDR se vor deschide, în cursul acestui an, doar pentru finanțarea investițiilor realizate în Delta Dunării.
Banii acordați pot fi utilizați pentru înființarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole din spațiul rural: servicii, activități de producție, industrii creative, etc.
Cele două măsuri vor debuta, cel mai probabil, în luna august și vor beneficia de o alocare de aproximativ 4,4 milioane de euro.
Calendarul estimativ al măsurilor de finanțare din cadrul PNDR ce vor fi lansate în acest an poate fi descărcat de la finalul acestui an.
Atenție! Cu excepția programelor destinate tinerilor fermieri și fermelor mici, celelalte linii de finanțare detaliate în acest articol nu au încă termene de lansare anunțate. PNDR a publicat pe site-ul propriu calendarul orientativ și alocările disponibile pentru anul 2018.