1. Fermierii vor putea solicita sprijin pentru exploatații agricole
În data de 3 septembrie 2018, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează sesiunea din acest an a submăsurii 4.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Bugetul total disponibil este de 303 milioane de euro și se acordă pentru realizarea unor investiții în exploatații agricole.
Ajutorul financiar nerambursabil ce poate fi solicitat de un singur fermier este de până la două milioane de euro și nu poate depăși 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Prin urmare, implementarea unui proiect nu este posibilă în lipsa resurselor financiare proprii care să acopere cel puțin 10% din valoarea eligibilă, însă și toată valoarea cheltuielilor neeligibile.
Prezentarea generală a submăsurii 4.1 din cadrul PNDR a fost realizată în acest articol.
2. Fermierii sunt eligibili pentru a încasa banii
Fondurile nerambursabile de până la două milioane de euro / proiect pot fi solicitate de către fermierii înregistrați la Oficiul Național al Registrului Comerțului înainte de pregătirea și depunerea cererilor de finanțare. Prin urmare, depunerea cererilor de finanțare de către persoanele fizice nu este posibilă.
Iată care sunt cel mai des întâlnite forme de organizare a activității la care recurg fermierii:
- persoană fizică autorizată (PFA) sau întreprindere individuală (ÎI);
- societate cu răspundere limitată (SRL);
- societate sau cooperativă agricolă;
- grup de producători.
Ghidul solicitantului prevede și alte obligații pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a putea solicita sprijin financiar nerambursabil. Printre cele mai importante criterii de eligibilitate putem enumera asigurarea unor resurse financiare proprii necesare pentru cofinanțarea proiectului.
Mai multe detalii pot fi citite aici.
3. Cheltuielile eligibile acoperă construcțiile și utilajele
Principalele cheltuieli pe care un fermier va dori să le deconteze se referă la realizarea unor construcții în cadrul fermei (clădiri de producție, depozitare, grajduri, etc) și achiziția de utilaje agricole sau necesare pentru înființarea unui flux de producție alimentar.
Totuși, nu doar aceste cheltuieli sunt decontate prin intermediul submăsurii 4.1 din cadrul PNDR. Iată și alte exemple:
- cheltuielile de marketing;
- cheltuielile cu consultanța;
- în anumite condiții, și taxa pe valoarea adăugată (TVA) se poate recupera.
Implementarea unui proiect necesită efectuarea unor cheltuieli eligibile (care vor fi decontate parțial), dar și a unor cheltuieli neeligibile (pentru care beneficiarul trebuie să își asigure resurse financiare distincte.
Iată care sunt cheltuielile eligibile și neeligibile ale unui proiect finanțat prin intermediul submăsurii 4.1 din cadrul PNDR.
4. Etapele necesare de parcurs
Obținerea unei finanțări nerambursabile presupune parcurgerea mai multor etape. Începând cu înființarea firmei (dacă acest lucru nu era deja făcut) și până la depunerea întregii documentații spre evaluare, beneficiarul trebuie să facă următorii pași:
- identificarea unei firme de consultanță;
- estimarea șanselor de finanțare;
- pregătirea proiectului;
- înregistrarea unui cont în aplicație;
- depunerea proiectului.
Toate etapele necesare încasării ajutorului financiar nerambursabil sunt prezentate în acest articol.
5. Idei de afaceri eligibile
Fermierii pot obține fonduri europene nerambursabile pentru înființarea sau dezvoltarea unor exploatații agricole diverse:
- ferme vegetale în spațiu protejat sau câmp;
- ferme zootehnice (creșterea animalelor pentru lapte sau carne, creșterea păsărilor pentru carne sau ouă);
- ferme mixte, în cadrul cărora se produce hrana necesară propriului efectiv de animale sau păsări.
Din aceste domenii de activitate, am prezentat într-un articol anterior câteva idei de afaceri cu potențial ridicat de a primi finanțare.
Comentarii articol (0)