În momentul în care se deschide oficial o procedură de insolvență, orice executare silită este suspendată, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Practic, toți cei la care firma are datorii urmează să-și recupereze sumele de bani în cadrul procedurii de insolvență.
Există doar trei cazuri în care executările pornite înainte ar fi reluate, conform legii menționate:
- dacă se desființează hotărârea de deschidere a procedurii de insolvență;
- dacă e revocată încheierea de deschidere a procedurii;
- dacă se închide procedura în situația în care toți creditorii înscriși în tabelul definitiv primesc sumele ce li se datorează în perioada de observație sau renunță la judecată în perioada de observație.
"La data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii, atât acțiunea judiciară sau extrajudiciară, cât și executările silite suspendate încetează", scrie în Legea insolvenței.
Poate că n-am fi deschis așa curând subiectul executărilor silite în cazul firmelor în insolvență dacă n-ar fi fost pentru o modificare recentă la Legea insolvenței care prevede următorul lucru: mai nou, pentru datoriile acumulate în perioada procedurii de insolvență care sunt mai vechi de 60 de zile se poate începe executarea silită.
"Dacă debitorul nu se conformează planului sau se acumulează noi datorii către creditorii din cadrul procedurii de insolvență, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar poate solicita oricând judecătorului-sindic să dispună intrarea în faliment a debitorului (...) Pentru datoriile acumulate în perioada procedurii de insolvență care au vechime mai mare de 60 de zile se poate începe executarea silită", este prevederea recent modificată prin OUG nr. 88/2018.
Totuși, chestiunea aceasta e văzută cu scepticism de specialiști. Cum anume vor obține acei creditori titluri executorii în condițiile în care debitorul lor e în insolvență?
"În condițiile în care executarea silită se poate dispune doar în baza unui titlu executoriu, iar valorificarea drepturilor creditorilor se poate face doar în cadrul procedurii insolvenței (art. 75 alin. 1 din Codul Insolvenței), rămâne de văzut cum vor putea creditorii obține titluri executorii împotriva unui debitor aflat în procedura de insolvență, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează insolvența: principiul priorității acestei procedurii față de alte proceduri de recuperare a creanței, inclusiv în domeniu fiscal (principiu statuat recent și de I.C.C.J. în Decizia nr. 28/2018 publicată în M.Of. din 20.06.2018), principiul unității, colectivității și concursualității procedurii insolvenței", atrag atenția Mariana Popa, head of insolvency practice, și Alexandru Dan, avocat asociat la societatea de avocatură Voicu&Filipescu, într-o analiză a noutăților aduse Legii insolvenței.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.