Spre deosebire de cei care sunt pensionați pentru limită de vârstă, în cazul celor care au ieșit mai devreme la pensie (anticipat sau anticipat parțial) obținerea veniturilor suplimentare banilor de pensie nu este nelimitată. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite să obțină venituri din activități independente, indiferent de cuantum, fără să li se suspende plata pensiei.
Când vorbim de veniturile din activități independente ne gândim, în primul rând, la cei care au PFA-uri ori la cei care câștigă din drepturi de proprietate intelectuală. Veniturile din activități independente sunt definite în Codul fiscal drept veniturile obținute de către persoana care dispune de libertatea de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru, de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți, de către persoana care își asumă riscurile inerente activității, care are personal angajat sau care îndeplinește oricare dintre celelalte criterii din Codul fiscal.
Cei pensionați anticipat pot obține simultan aproape orice alte venituri care nu presupun un raport de muncă/de serviciu. Pot obține venituri din chirii, din dividende, din jocuri de noroc, din activități agricole. Toate acestea trebuie însă fiscalizate prin declarația unică. Calitatea de pensionar nu scutește pe nimeni de la impozitarea veniturilor respective.
Pensia anticipată se poate obține cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Spre deosebire de pensia anticipată simplă, la pensionarea anticipată parțială e nevoie de un stagiu de cotizare ceva mai mic. Găsiți aici mai multe detalii privind pensionarea în acest an.
Comentarii articol (9)