Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România e destul de clară în privința interdicției de a încheia un contract de voluntariat pentru a masca un raport de muncă.
Și deși legea e destul de clară și în privința modului cum trebuie să se desfășoare activitatea de voluntariat (mijlocită de o organizație-gazdă), cazul intens mediatizat în presa centrală al pretinsului medic ginecolog de la Spitalul Județean Ilfov, care a lucrat cu spitalul în baza unui contract de voluntariat pe o perioadă atât de lungă de timp, ne face să ne uităm la acest caz și din altă perspectivă - nu doar a dreptului de practică (lipsă) a acelui medic și a pericolului la care au fost expuși pacienții, ci și din perspectiva mascării unui raport de muncă pe o perioadă semnificativă de timp, chestiune care poate fi problematică și în situația în care medicul respectiv ar fi avut drept de practică.
"Este interzis, sub sancțiunea anulabilității, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestațiilor respective", scrie, mai exact, în actul normativ.
Dincolo de această interdicție din Legea voluntariatului, trebuie să ne uităm înspre reglementarea din Codul muncii. În ce măsură o activitate de voluntariat ar putea fi considerată de inspectori ca fiind o activitate tipică muncii nedeclarate, așa cum este ea definită în Codul muncii? Am cerut astăzi un punct de vedere celor de la Inspecția Muncii și așteptăm răspunsul acestora.
Până atunci, avem în față următoarele chestiuni:
- munca nedeclarată, sancționată prin Codul muncii cu amenzi serioase, înseamnă fie primirea la muncă a unei persoane fără un contract de muncă scris, fie cu contract, dar neînregistrat în condițiile legii în registrele de evidență, fie primirea la muncă a cuiva în perioada în care are raportul de muncă suspendat, primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit dinainte;
- voluntariatul e definit în Legea nr. 78/2014 ca participarea la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup;
- se pretinde obligatoriu ca activitatea de voluntariat să aibă la bază o înțelegere tripartită, în care intră nu doar beneficiarul și voluntarul, ci și organizația-gazdă care mijlocește activitatea aceasta de voluntariat ("organizează și administrează activități de voluntariat", potrivit legii);
- contractul de voluntariat, conform aceleiași legi menționate mai sus, se încheie, de fapt, între voluntar și organizația-gazdă ("contractul de voluntariat reprezintă convenția încheiată între un voluntar și organizația-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului", potrivit Legii nr. 78/2014);
- nu există o limitare în Legea voluntariatului în privința perioadei de timp pe care se poate face activitatea de voluntariat; cu toate acestea, o activitate de voluntariat prestată pe o lungă perioadă de timp ar putea ridica ceva semne de întrebare cu privire la esența raportului dintre voluntar și beneficiar.
În cazul medicilor, așa cum ne explica recent un avocat, legislația se pune de-a curmezișul în privința voluntariatului. "În principal, nu se poate încheia în mod valabil un contract de voluntariat de către un medic, cu un spital public sau privat, acestea din urmă neavând calitatea cerută de lege pentru încheierea unui astfel de contract, nefiind un ONG. În subsidiar, un contract de voluntar încheiat în aceste condiții este nul deoarece are ca scop evitarea încheierii unui contract de muncă, pentru că voluntarul medic nu poate fi decât persoană fizică, iar pentru persoana fizică textul de lege prevede calitatea de salariat", ne-a spus Cătălina Bordianu Calangiu, avocat în cadrul societății de avocatură Bordianu&Asociații, pe acest subiect.