Partea bună este că înregistrarea în SPV nu e deloc complicată, cu toate că unii contribuabili s-ar putea să fie nevoiți să facă un drum la un ghișeu al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Anul acesta nu ne mai putem duce la ghișeele organelor fiscale pentru a depune declarația unică. De acum înainte ea se poate depune numai online, prin intermediul SPV sau pe site-ul e-guvernare.ro, dar numai cu semnătură electronică calificată, în acest din urmă caz.
Cum termenul de 15 martie se apropie și specialiștii ne recomandă să nu așteptăm până în ultima săptămână pentru completarea declarației, trebuie să ne preocupăm de modalitatea de transmitere a acesteia. SPV-ul, platformă pusă la dispoziție de Fisc, poate fi folosit de către toți cei care au un cont înregistrat. Pentru cei care nu au mai depus nimic niciodată la Fisc, care nu au mai primit decizii de impunere și acum e prima dată când interacționează cu Fiscul pentru declararea unor venituri, va fi nevoie mai mult ca sigur de un drum la oricare ghișeu ANAF pentru aprobarea înregistrării.
Înregistrarea în SPV începe aici și presupune, în prima parte, introducerea mai multor date personale. Singurul câmp ce trebuie completat și care ar putea pune probleme este cel referitor la tipul de aprobare.
Așa cum spuneam mai sus, cei care nu au mai primit până acum nicio decizie de impunere fiscală și declară pentru întâia oară venituri la Fisc trebuie să ajungă ulterior la oricare dintre ghișeele ANAF pentru a cere aprobarea înregistrării la SPV. Cei în situația aceasta selectează fix câmpul de aprobare la ghișeu.
Ceilalți selectează fie câmpul de verificare a numărului documentului (trimis prin poștă de Ministerul Finanțelor în luna mai 2018), fie câmpul de verificare a numărului de înregistrare al unei decizii trimise de Fisc începând din 2013.
Următoarea etapă presupune introducerea unui cod de verificare pe care sistemul l-a trimis la adresa de e-mail completată în etapa precedentă. Apoi, tot prin e-mail, contribuabilul primește un cod de siguranță pe care-l va folosi la autentificarea în SPV.
Toate acestea sunt cel mai bine ilustrate însă în acest clip realizat chiar de cei de la ANAF:
Informațiile despre depunerea declarației unice în 2019 pot fi urmărite aici.