Principala condiție impusă contribuabililor pentru a obține anularea unor dobânzi și penalități este achitarea restanțelor (debitelor) principale până la finele lui 15 decembrie 2019. O prevede Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, intrată de câteva zile în vigoare
Finanțele le propun astfel un târg contribuabililor cu taxe, impozite și contribuții neplătite la finele lui 2018 (numai obligațiile bugetare administrate de organul fiscal central): să achite toate debitele anul acesta și să obțină astfel iertarea de dobânzi și penalități calculate pentru aceste debite principale.
Conform OG nr 6/2019, o altă condiție este depunerea, până la data când se face cererea de anulare a accesoriilor de plată, a tuturor declarațiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal.
Mai departe, contribuabililor li se cere, în cele mai multe cazuri, să plătească și toate obligațiile principale cu termene de plată între 1 ianuarie - 15 decembrie 2019. Însă în cazul anulării accesoriilor pentru debitele individualizate în declarații de impunere (tot cu termen de plată până la finele lui 2018), condiția aceasta nu e impusă. Reamintim astfel că anularea accesoriilor se poate face pentru mai multe tipuri de datorii principale, așa cum sunt redate în acest material.
Important! Cum în ordonanță sunt prevăzute mai multe situații în care e posibilă anularea accesoriilor de plată (dobânzi și penalități), unii contribuabili ar putea fi tentați să creadă că fiecare va putea beneficia doar de câte un caz de iertare de datorii. Din contră, ordonanța permite contribuabililor care au, să zicem, și debite restante individualizate în decizii de impunere, și debite declarate suplimentar prin rectificative, să poată obține anularea accesoriilor pentru toate acestea, atâta timp cât îndeplinesc condițiile prescrise la fiecare.
Dincolo de data de 15 decembrie 2019 nu se vor mai putea face solicitări privind anularea dobânzilor și penalităților în baza acestei reglementări speciale. Așadar, debitele vor trebui achitate până la această dată și tot până atunci trebuie făcută și cererea de anulare a accesoriilor.
Notă: Momentan, așteptăm de la ANAF/MFP reglementări suplimentare de punere în aplicare a acestor prevederi din Ordonanța 6.
Comentarii articol (0)