Modificările sunt conținute în Inițiativa legislativă cetățenească privind asigurarea transportului rutier județean contra cost de persoane prin servicii regulate, inclusiv în zilele nelucrătoare și în cele de sărbătoare legală, între toate satele, comunele și orașele fiecărui județ, care a apărut în Monitorul Oficial, vineri. Publicarea în Monitor, în acest caz, reprezintă doar unul dintre pașii pentru adoptarea unei astfel de inițiative legislative.
Practic, se dorește obligarea consiliilor județene să le ofere celor din mediul rural posibilitatea de a se deplasa în orice altă localitate din județ (fie că vorbim de un sat, fie că vorbim de un oraș), prin punerea la dispoziție a unor servicii de transport public. În concret, la ce se pot aștepta persoanele vizate:
- va exista un serviciu de transport public rutier, care va asigura transportul persoanelor din orice sat către oricare altă localitate din județ (acest lucru nu înseamnă că vor exista rute directe către orice sat, din orice localitate, ci doar că orice sat trebuie să fie conectat, pentru a permite deplasarea în județ);
- acest tip de transport va fi asigurat inclusiv în zile nelucrătoare sau în zile de sărbătoare legală;
- transportul nu va fi gratuit, ci va fi oferit contra cost.
Motivul principal pentru care s-a propus această inițiativă este lipsa integrării multor sate în rutele de transport public, la nivel județean. Conform expunerii de motive atașate inițiativei publicate în Monitorul Oficial, în județul Mehedinți, de exemplu, există 123 de localități care nu sunt cuprinse pe rutele de transport existente. În unele situații, deși există transport asigurat, el nu acoperă și zilele de sărbătoare sau zilele nelucrătoare.
Acest lucruri pot avea mai multe impacte negative, conform aceleiași expuneri de motive. De exemplu, creșterea abandonului școlar la nivel rural, izolarea comunităților, în special din perspectiva accesului la facilități medicale, determinarea situațiilor în care persoane recurg la autostop (lucru foarte mediatizat, în ultima vreme, în spațiul public, din cauza evenimentelor întâmplate recent în țară).
După apariția inițiativei în Monitorul Oficial, inițiatorii săi trebuie să strângă, timp de șase luni, cel puțin 100.000 de semnături de la cetățeni cu drept de vot, potrivit Constituției. După ce sunt strânse semnăturile necesare, inițiativa legislativă este înregistrată la Parlament și i se verifică constituționalitatea la Curtea Constituțională a României. După ce se dă decizia favorabilă a Curții, parlamentarii sunt obligați să introducă inițiativa cetățenească în procedura obișnuită de legiferare.
Atenție! Schimbările nu se aplică acum. Pentru aceasta, e nevoie ca inițiativa să ajungă în Parlament și să fie adoptată, iar apoi să fie promulgată prin decret al președintelui României și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)