De joi, modificările menționate mai sus se aplică, în urma apariției în Monitorul Oficial nr. 588 (de luni) a Legii nr. 108/2020. În concret, aceasta modifică obligația persoanelor juridice de a arăta cine le controlează, cu adevărat. Până acum, acest lucru se făcea prin depunerea unei declarații privind beneficiarul real în trei ipoteze diferite:
- la înmatriculare, pentru toate firmele înmatriculate după data de 21 iulie 2019 (data la care a intrat în vigoare Legea nr. 129/2019, act normativ ce a introdus și obligația de arătare a beneficiarului real, în sarcina firmelor);
- o dată pe an, după aprobarea situațiilor financiare (în 2020, data limită urma să fie iulie 2020, însă aceasta a fost amânată pentru 1 noiembrie, din cauza epidemiei de coronavirus);
- ori de câte ori intervine o schimbare (această situație este independentă de celelalte două).
Această obligație a luat prin modificare multe firme, iar mulți nu au înțeles-o și, mai ales, de ce trebuie depusă anual, inclusiv în situațiile în care nu aveau activitate.
În schimb, Legea nr. 108/2020 ușurează situația firmelor, în sensul că acestea nu vor mai fi obligate să depună declarația privind beneficiarul real decât la înființare și ori de câte ori intervine o schimbare.
Atenție! Termenul de noiembrie 2020 prezintă, în continuare, relevanță pentru firme. Pentru că 2020 este primul an în care se depune declarația privind beneficiarul real, firmele tot trebuie, până în noiembrie 2020, să depună declarația. Acest lucru se datorează faptului că această obligație are legătură cu depunerea primei declarații (dacă nu discutăm de o firmă înmatriculată după 21 iulie 2019, care era obligată să o depună la înmatriculare, oricum).
Ulterior, însă, se va trece la noul sistem: firmele care au depus, deja, declarația, nu vor mai trebui să o facă decât atunci când apar modificări cu privire la datele de identificare ale beneficiarului real (care, după caz, ar putea fi după numai o lună sau ar putea, la fel de simplu, să nu aibă loc nicio modificare în decurs de câțiva ani).
Motivul pentru care s-a renunțat la obligația de depunere anuală a declarației este, conform expunerii de motive atașate proiectului ce avea să devină Legea nr. 108/2020, faptul că acea îndatorire nu aducea nicio informație suplimentară și doar crea „birocrație și costuri suplimentare atât pentru entitățile vizate, cât și pentru autorități”.
În contextul în care, practic, toate informațiile relevante erau obținute, oricum, prin depunerea declarației la înmatriculare și, mai ales, ori de câte ori urma să aibă loc o schimbare, nu se pierdea nimic prin înlăturarea obligației de depunere a anuală a declarației privind beneficiarul real.
O altă modificare adusă de Legea nr. 108/2020 este că anumite firme vor scăpa, de tot, de obligația de depunere a declarației privind beneficiarul real. Mai multe detalii pot fi găsite aici.
Inițial, cum am spus, mai sus, firmele trebuiau să depună, anual, declarația privind beneficiarul real, însă doar din 2020. Chiar dacă Legea nr. 129/2019 a intrat în vigoare anul trecut, primul termen de depunere urma să fie în iulie, anul acesta; între timp, fusese amânat pentru noiembrie 2020.
În schimb, lucrurile nu erau așa de clare pentru firme, iar de aici au apărut o serie de întrebări: cei care administrau firme mai vechi nu înțelegeau, exact, când trebuiau să depună declarația, dacă trebuiau să depună mai multe declarații etc. Având în vedere noile modificări, situația ar trebui, acum, să fie mai clară.