Despre Bogdan Manolea
Deși declară constant că nu e nici jurnalist și nici avocat, Bogdan este unul dintre specialiștii cei mai cunoscuți din România, atunci când vine vorba despre legislația din zona de internet și tehnologie. A pornit, începând cu 2001, blogul Legi-Internet.ro (resursa cea mai citata în România, atunci când vine vorba despre legislatia dedicată zonei de internet), a participat la nenumărate dezbateri legislative, conferințe si grupuri de lucru ce vizează acest domeniu.Alaturi de ApTi, Asociația pentru Tehnologie și Internet, promovează ideea unei lumi digitale libere și deschise, prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Manifestul asociației punctează o nevoie esențială a lumii moderne: un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viata privată sunt respectate și garantate; o lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației.
Interviul
A rezultat o discuție în care Bogdan povestește despre ideea de bază din spatele conceptului de sămnătura, electronică sau nu, menționează cele trei niveluri pe care ar trebui să-și gândească autoritățile interacțiunea cu cetățeanul, dar si lămurește, într-un limbaj extrem de accesibil, alte câteva dintre subiectele foarte discutate în această perioadă: deosebirile dintre tipurile de semnături electronice, implicațiile legislației privind buletinele care au asociat un certificat de semnătură electronică avansată, modul în care alte state au abordat relația digitală cu cetățenii lor etc.Discuția vine într-un moment în care semnătura electronică e în centrul discuțiilor publice. În Parlament există mai multe inițiative legislative ce o vizează, tocmai ce a apărut o lege care ar aduce fiecărui român, odată cu buletinul, o semnătură electronică atașată etc.
Chiar dacă mulți oameni cred ca e un concept nou apărut în legislația noastră, România are o legislație pe zona de semnătură electronică din 2001 (Legea 455 din 2001, privind Semnătura electronică), iar Directiva pe care o transpune legea din 2001 apăruse deja din 1999. De atunci s-au întâmplat diverse modificări la această lege, dar modificarea majoră, european vorbind, este Regulamentul European ce intră în vigoare în 2016 și armonizează deosebirile existente în legislațiile naționale. De la acel moment, lucrurile ar trebui să fie mai simple, însă doar în teorie.
Lucrurile s-au complicat mai mult pentru că viața s-a complicat mai mult. Avem nevoie de semnătură electronică, fără de care viața online, astăzi, ar fi greu de trăit.
Vă invităm să vedeți interviul mai jos.
Pentru cei care doresc să asculte varianta audio, am inclus interviul în podcastul Legile Tehnologiei, pe care îl realizez la avocatnet.ro, alături de Adriana Radu. Podcastul poate fi ascultat pe toate platformele de podcasting, cum ar fi, spre exemplu:
- Spotify (https://spoti.fi/2H2Kbrt),
- Apple (https://apple.co/3hHdahj) sau
- Google (https://bit.ly/35SZhKN)
Comentarii articol (0)