Ajutorul de stat
Proiectul de OUG aflat în dezbatere, ce conține cele două scheme de ajutor pentru domeniul cultural, stabilește că, atunci când vorbim despre ajutorul de stat, beneficiarii eligibili vor fi organizații neguvernamentale și societăți comerciale (atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari) care au desfășurat activități în unul dintre următoarele domenii culturale:
- artele spectacolului (teatru, muzică, dans);
- artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie);
- patrimoniu cultural;
- muzee;
- cultură scrisă;
- educație culturală.
În schimb, nu sunt eligibile moda, design-ul, jocurile video sau editarea, fie în format tiparit, fie în format electronic, a ziarelor și revistelor.
Apoi, așa cum sunt descrise în proiect, măsurile sunt:
Măsura A: Granturi pentru organizatorii de festivaluri şi evenimente culturale
Granturile se oferă în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei a sumei de 1,8 milioane euro la nivel de întreprindere. Pentru cei care raportează cifra de afaceri, diferenţa dintre cifra de afaceri obţinută din activitatea din 2019 şi cifra de afaceri obţinută în 2020, dacă diferenţa este mai mare de 200.000 euro, beneficiarii vor prezenta suplimentar o situaţie, certificată şi asumată din care să rezulte cuantumul cheltuielilor operaţionale curente, nerecuperabile înregistrate în 2020 (altele decât avansuri pentru artiști sau avansuri pentru închirieri de spații pentru desfășurarea evenimentelor).
Pentru beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, diferența dintre încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2020.
Măsura B: Granturi pentru librăriiGranturile oferite vor fi în cuantum de 20% din cifra de afaceri rezultată din vânzarea de carte înregistrată în 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 1,8 milioane euro la nivel de întreprindere. În cazul în care valoarea totală a solicitărilor eligibile depășește bugetul alocat, fiecare beneficiar eligibil va primi pro rata din buget în funcție de ponderea sumei cu care este eligibil din totalul solicitărilor de finanțare eligibile prin această măsură. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Taxa pe valoarea adăugată nu va fi inclusă în baza de calcul.
Măsura C: Granturi pentru edituriGranturile oferite vor fi în cuantum de 20% din cifra de afaceri rezultată din vânzarea de carte înregistrată în 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 1,8 miliaone euro la nivel de întreprindere. În cazul în care valoarea totala a solicitărilor eligibile depășește bugetul alocat, fiecare beneficiar eligibil va primi pro rata din buget în funcție de ponderea sumei cu care este eligibil din totalul solicitărilor de finanțare eligibile prin această măsură. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Taxa pe valoarea adăugată nu va fi inclusă în baza de calcul.
Măsura D: Granturi pentru cinematografeBugetul total al măsurii se stabilește prin calcularea unui cuantum de 20% din pierderea totală din cifra de afaceri aferentă vânzării de bilete în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Beneficiarii vor primi un procent din buget care corespunde ponderii numărului de ecrane deținute la data acordării finanțării din total număr de ecrane din România.
Pentru a putea beneficia de aceste granturi, cei din domeniul cultural trebuie să îndeplinească o serie de condiții specifice, dar și unele generale: entitatea să nu fie în faliment, insolvență sau lichidare, să nu fie partid politic, instituție religioasă sau cult religios recunoscut de stat, iar beneficiarul sau reprezentantul legal să nu fie condamnat pentru fraudă, corupție, participare la o organizație criminală etc.
O entitate dintre cele încadrate în cele patru măsuri poate aplica pentru o singură schemă/măsuri de sprijin.
Ajutorul de minimis
Pe de altă parte, când vine vorba despre ajutorul de minimis, proiectul stabilește că de acesta pot beneficia cei din sectorul cultural independent (care funcţionează sub formă de societăţi, ONG-uri, persoane fizice autorizate, întreprindere individuală sau întreprindere familială), şi artiştii (persoane fizice, persoane juridice, prin intermediul Organismelor de gestiune colectivă și Uniunea Artiştilor Plastici din România).
Ajutorul de minimis se acordă sub forma:
- microgranturi în valoare de 2.000 euro pentru beneficiarii care au diferența din cifra de afaceri/venituri totale din anul 2020 comparativ cu anul 2019 mai mică de 10.000 euro,
- granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro la nivel de întreprindere/întreprindere unică, pentru beneficiarii a căror diferență calculată conform bazei de calcul este mai mare sau egală cu 10.000 euro.
- artele spectacolului (teatru, muzică, dans);
- artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie);
- patrimoniu cultural;
- muzee;
- cultură scrisă;
- audio-vizual;
- educație culturală,
- dar şi domenii conexe, precum scenotehnică (lumini, sunet, video design), decoruri, rigging, booking, management tehnic, regie tehnică etc.
De asemenea, ca în cazul ajutorului de stat, beneficiarii nu trebuie să se afle în insolvență sau în lichidare, să nu fie instituție religioasă sau partid politic, indiferent de forma de organizare, iar reprezentantul legal al entității să nu aibă probleme cu legea.
Baza de calcul care va sta la baza acordării ajutorului de stat, indiferent de tipul de granturi sau de măsura accesată, trebuie certificată şi asumată de un profesionist - un contabil sau un auditor.
După ce măsurile de ajutor pentru sectorul cultural vor intra în vigoare, atât schema de ajutor de stat, cât și cea de minimis vor fi publicate integral pe paginile de internet www.cultura.ro și www.umpcultura.ro.Măsurile incluse în acest proiect au fost anunțate de autorități încă din luna noiembrie 2020, o parte dintre ele fiind modificate acum față de versiunea anunțată atunci.
Atenție! Proiectul de OUG ce stabilește finanțările nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)