„Am estimat pe 2021 peste 20.000 de lei venituri din chirii, prin declarația unică. În curând voi intra în concediu de creștere a copilului - risc să pierd dreptul la indemnizația aferentă acestui concediu din cauza veniturilor din chirii?”
OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor stabilește o regulă generală că beneficiarul acestor bani de la stat nu are dreptul să mai obțină alte venituri, semnificative, în perioada CCC - limita de venituri impozabile (netul) ce pot fi obținute anual simultan cu indemnizația de CCC e de 6.250 de lei, adică de cinci ori indemnizația minimă la care are dreptul un beneficiar. Ordonanța se referă, mai exact, la "venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu" - două exemple de astfel de venituri sunt cele din chirii și cele din dividende, în legătură cu care se pun cel mai frecvent întrebări de către beneficiarii acestei indemnizații.
Astfel, cei care obțin venituri din chirii, indiferent de nivelul acestora, nu vor risca pierderea dreptului la indemnizația de creștere a copilului întrucât pe perioada concediului de creștere nu fac nimic în mod special pentru a obține acele chirii, nu desfășoară efectiv o activitate.
Consecința obținerii unor venituri peste limitele admise în OUG 111 este suspendarea dreptului la indemnizație. Practic, cei care, să zicem, obțin venituri dintr-o activitate independentă, pe un PFA, de peste limita de 6.250 de lei anual, vor pierde dreptul la banii pentru concediul de creștere. Dar asta pentru că acele venituri rezultă din desfășurarea efectivă a unei activități.
Ca să obțină dreptul la acest tip de concediu și la indemnizația aferentă, beneficiarul trebuie să fi obținut o perioadă anumite tipuri de venituri, menționate la începutul OUG nr. 111/2010: venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal. Veniturile din chirii nu se numără printre acestea, așa cum nici cele din dividende nu sunt. O persoană care obține numai astfel de venituri nu poate cere de la stat indemnizația de CCC, trebuie neapărat să fi obținut măcar dintr-una dintre categoriile enumerate mai înainte.
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Indemnizația nu poate fi sub 1.250 de lei și nici peste 8.500 de lei (indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în CCC). Mai multe despre indemnizația de CCC puteți afla din acest material.
Comentarii articol (1)