ACCES PREMIUM
De ce premium?
De ce e important pentru o firmă să apeleze la auditori: Sunt la fel de riguroși ca inspectorii Fiscului, doar că sunt mai prietenoși
Înainte de orice, firmele supuse auditului financiar știu exact în ce situație financiară sunt, spun specialiștii în domeniu. Însă auditul ajută și la căpătarea unei bune reputații -- a unei imagini de „curățenie fiscală”, dacă putem spune așa -- sau în procesele de investiții, achiziții ori fuziuni.
Articolul continuă mai jos
„Munca noastră e la fel de riguroasă ca a unui inspector fiscal, doar că suntem mai prietenoși și nu dăm amenzi”, a spus recent, la
un webinar organizat de avocatnet.ro,
Gordana Teodorescu, Partner Audit&Assurance la NOA Group. Dincolo de aspectele mai tehnice legate de auditarea situațiilor financiare anuale, pentru că termenul bilanțurilor se apropie rapid, cei de la NOA au vorbit și despre beneficiile auditului financiar.
„Auditul financiar este o examinare efectuată de către un profesionist contabil -- toți oamenii din sistemul financiar sunt profesioniști contabili, inclusiv auditorii -- asupra situațiilor financiare ale unei entități. Avem ca scop exprimarea unei opinii privind imaginea fidelă, clară și completă privind poziția și situația financiară a societății, precum și a performanțelor obținute de aceasta.Exprimarea unei opinii independente ne asigură că se respectă legile în vigoare, facem o evaluare a performanțelor și eficienței sistemelor de informare și organizare, ajutăm la îmbunătățirea utilizării informației contabile, menținem calitatea și coerența sistemului contabil și, cel mai important, contribuim la reflectarea în bilanț și în contul de profit și pierdere a patrimoniului, a situației financiare și a rezultatelor exercițiului”, a detaliat Gordana Teodorescu.
Însă un audit financiar ne poate scăpa de controalele Fiscului? Încă nu, dar cu siguranță că această activitate ajută din punct de vedere al reputației. În viitor, poate că existența raportului de audit va ține la distanță inspectorii fiscali, dar mai avem până ajungem acolo.
„Aș mai completa cu zona reputațională, care este foarte importantă. Din momentul în care o companie este auditată, ea este «curată». Sperăm că și Fiscul va ajunge la un moment dat în discuții mai aprofundate cu noi. (...) Fiscul este conștient de faptul că firma este auditată. Pentru Fisc contează mai mult că ți-ai îndeplinit obligația legală, decât ce se întâmplă acolo. Evident că la un control sunt citite și aspectele semnificative pe care noi le-am detaliat acolo. Deci, contează și pentru un control faptul că firma este auditată, însă, din păcate, nu reușim să profităm de acest lucru ca să nu mai fim verificați”, a punctat specialista.
„Noi dorim să indentificăm problemele, să ajutăm în prevenirea riscurilor și să ajutăm la eventuala corijare a disfuncționalităților. De aceea, aplicăm cu independență și obiectivitate toate procedurile de audit pentru a ne pronunța asupra pertinenței, a securității și a funcționării totale a activităților din entitate.Dacă ne referim la beneficii, sunt câteva elemente importante. Prin faptul că respectăm niște standarde (independență, competență profesională, confidențialitate și alte standarde tehnice), noi evaluăm dacă situațiile financiare ale unei societăți sunt întocmite în conformitate cu principiile contabile ale activității acesteia și prezintă (sau nu) o imagine fidelă a tranzacțiilor și evenimentelor. Având o imagine fidelă a tranzacțiilor și evenimentelor, situațiile financiare oferă o asigurare rezonabilă asupra funcționării entității publice sau private. Și, în cele din urmă, contribuim la evoluția mediului de afaceri prin sporirea încrederii în compania respectivă”, a completat
Grigore Constantinescu, Partner Internal Audit la NOA Group.
Mai departe, firmele trebuie să știe că un audit financiar le poate fi de ajutor chiar dacă legislația nu le obligă să-l facă. De exemplu, auditul poate conta foarte mult atunci când vine vorba de
investiții, achiziții sau fuziuni.
„Se pot face audituri financiare atât pentru societățile care sunt obligate să-l facă, cât și la cerere. La cerere pot să fie făcute când vrei să investești într-o companie -- una este să ai situațiile financiare doar depuse de un contabil, alta este să fie auditate --, dacă vrei să faci o fuziune, o achiziție. Vrei să-ți ofere cineva o opinie independentă asupra poziției acelei companii din punct de vedere financiar, pentru că financiarul reprezintă oglinda fidelă a activității acesteia”, a precizat Grigore Constantinescu.
În fine, auditul mai poate ajuta la
îmbunătățirea proceselor interne ale unei afaceri și, poate chiar mai important, la
identificarea fraudelor sau a ineficiențelor. În plus, auditorii pot fi de folos inclusiv în cadrul litigiilor.
„E important de menționat că noi ne adresăm acționarilor, oferind această opinie independentă privind situațiile financiare. De asemenea, compania, în urma unui audit, înțelege mai bine informațiile pe care le are la dispoziție și astfel poate să-și îmbunătățească și procesele. Evident că, în cursul unei misiuni de audit, este posibil să detectăm fraude sau ineficiențe - nu este de dorit, dar, atunci când se întâmplă, comunicăm asta și se iau măsuri. Oferim și suport în soluționarea litigiilor”, a mai spus Gordana Teodorescu.
Anul acesta,
situațiile financiare pe 2021 trebuie întocmite și depuse la autorități până pe
30 mai. Astfel,
companiile care trebuie să-și auditeze bilanțurile ar trebui să înceapă deja pregătirile pentru auditarea financiară.
Citește și: Trei mari probleme pe care auditorii financiari le găsesc de obicei la companii.
Citește mai mult despre
audit,
audit financiar,
audit statutar,
auditori financiari,
situatii financiare,
situatii financiare anuale,
situatii financiare 2021
Specialiști citați în acest articol
Gordana este Partener în cadrul NOA și are peste cincisprezece ani experiență profesională acumulată în domenii precum audit intern și statutar, consultanță și revizie fiscală, expertiză contabilă, management financiar, fiind implicată în varii proiecte de evaluare contabilă.
Gordana administrează o echipă formată din auditori și contabili cu o înaltă performanță, alături de care este implicată în diverse proiecte de audit intern, audit extern și alte proiecte financiare. De asemenea, are și o vastă experiență datorită perioadei în care a lucrat în calitate de Director Financiar.
În calitate de Manager de proiect, Gordana a coordonat proiecte de investiții finanțate cu fonduri nerambursabile pentru societăți din industriile de sănătate și IT&C, contribuind în mod activ la dezvoltarea regională a respectivelor companii.
Grigore este Partner în cadrul NOA Audit & Assurance și are o experiență de zece ani în domeniul auditului intern, auditului extern și consultanței de management, contribuind în mod direct la eficientizarea fluxurilor operaționale și de gestiune a riscurilor din companii de top din sectoare sistemice pentru economie, cum ar fi bancar, petrol și gaze, imobiliar sau bunuri de larg consum.
Parte a echipelor de Audit Intern din cadrul unei bănci din Top 3 în România precum și a celei mai mari companii de petrol și gaze din țara noastră, Grigore a fost implicat în proiecte vizând strategia companiilor, revizuirea activității funcțiilor suport, a rețelei comerciale, a subsidiarelor precum și a gestiunii proiectelor de investiții.
În calitate de Auditor Extern și Consultant de Management, Grigore a evaluat situațiile financiare ale principalelor bănci din România și ale unor clienți din sectoarele de imobiliare și bunuri de larg consum, contribuind în mod activ la îmbunătățirea și eficientizarea fluxurilor operaționale din cadrul respectivelor companii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)