OG nr. 16/2022 stabilește că, odată cu veniturile lunii august, limita maximă a veniturilor angajaților pentru care se pot aplica facilitățile fiscale din cele trei domenii speciale (construcții, industria alimentară și agricultură) este situată la 10.000 de lei. Orice salariu brut peste acest nivel nu mai beneficiază de facilitățile fiscale introduse în Codul fiscal acum câțiva ani, respectiv acum câteva luni - aceleași la toate sectoarele.
Codul fiscal, cel modificat de recenta ordonanță, cuprinde restul condițiilor (nemodificate!) pentru aplicarea facilităților fiscale:
- doar celor cu salariu brut de încadrare (pentru o normă de 8 ore) între 3.000 de lei și 10.000 de lei li se aplică facilitățile (până acum limita superioară era de 30.000 de lei);
- facilitățile se aplică doar firmelor care prestează activități în domeniile listate în Codul fiscal - codurile CAEN respective;
- acestea trebuie să realizeze cifra de afaceri din aceste activități în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.
Oricâte contracte ar avea un angajat, dacă fiecare angajator se încadrează la aplicarea facilităților atunci e posibil ca una si aceeași persoană să beneficieze de facilitățile fiscale aferente pe mai multe contracte.
Totodată, acestea se pot aplica și contractelor part-time - explicații, aici. Pe scurt, li se aplică facilitățile dacă salariul orar brut e cel puțin la nivelul de 17,928 lei.
Facilitățile fiscale constau în scutirea de la impozit, de la contribuția la sănătate și în aplicarea unei cote reduse a contribuției la pensii - 21,25%, dar angajații pot opta să plătească, totuși, restul de contribuție (care e suma ce se duce la Pilonul II de pensii).