Obiectivul programului apărut în vară este “finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică (…), în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice”, după cum scrie în norme.
Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are două componente: un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință și unul pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.
În cazul subprogramului destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință, asociațiile de proprietari din blocurile cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) vor trebui să se adreseze primăriilor, care vor fi, de fapt, beneficiarii finanțării de la stat.
Așadar, banii pentru consolidare nu vor ajunge direct la asociațiile de proprietari din blocurile ce se doresc consolidate, plățile pentru aceste lucrări fiind făcute de autoritățile administrației publice locale.
Pentru a putea fi trecute pe lista primăriei pentru consolidarea blocului cu bani de la stat, asociațiile de proprietari vor trebui să depună la autorități o hotărâre, adoptată în unanimitate de proprietari, prin care aceștia își exprimă acordul pentru intrarea în program, precum și pentru proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții.
În cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, la primărie vor trebui depuse hotărârile tuturor asociațiilor de proprietari din imobil. Pe de altă parte, în cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, e nevoie de acordul scris al tuturor proprietarilor.
Potrivit ordinului recent, clădirile care fac obiectul subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință vor fi incluse în program doar dacă întrunesc cumulativ următoarele criterii:
- au un regim de înălțime de minimum P + 3 etaje și minimum 10 apartamente;
- valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,20 g.
După cum stabilește Legea 212/2022, acest program de finanțare nu va putea fi accesat de proprietarii clădirilor multietajate de locuit, încadrate în clasa de risc seismic I, pentru care, până la data de 14 iulie, au fost semnate contractele de execuție a lucrărilor în baza OG 20/1994.
Comentarii articol (4)