Comisia de buget si finante a Camerei Deputatilor a respins, marti, cu 13 voturi "pentru", 5 voturi "impotrivã" si 2 abtineri, legea privind reducerea TVA la 5% la produsele alimentare de baza, admitand cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu formulata in acest sens, informeaza agentia Mediafax.
Membrii comisiei au respins, de asemenea, si
legea privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei, admitand si in acest caz solicitarea sefului statului privind reexaminarea acestei legi.
Legile vor fi dezbatute in plenul Camerei Deputatilor, for decizional.
Potrivit actului normativ trimis la promulgare in toamna lui 2010,
pentru livrarea de paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale ar fi urmat sa se aplice o baza de impozitare de 5%. In expunerea de motive a Legii se preciza ca, in baza directivei CE nr. 112/2006, in unele tari membre UE se poate aplica TVA intre 0 si 5% la unele alimente.
Insa, presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului Legea privind modificarea partii introductive a alin. (2) al art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, considerand ca in contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele mentionate in lege ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare si, implicit, la majorarea deficitului bugetar si la imposibilitatea mentinerii acestuia in tintele asumate, de 6,8% pentru anul 2010, respectiv de 4,4% pentru anul 2011.
In prezent, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare
prevede o cota de TVA de 24%.
De asemenea, o alta legea trimisa in toamna la promulgare presedintelui Basescu prevede ca:
“venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2000 lei neimpozabile lunare”, fata de 1000 de lei cat este in prezent.
Presedintele Traian Basescu a apreciat, insa, ca majorarea plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii nu este oportuna si nici recomandata, ducand la scaderi si dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare si generand majorarea deficitului bugetar, dat fiind contextul economic actual, legea fiind, astfel, trimisa la reexaminare Parlamentului.
Comentarii articol (18)