Cei care vor sa ia un imprumut trebuie sa depuna la banca mai multe documente, unul dintre acestea fiind adeverinta fiscala.
"De obicei bancile au propriile modele de adeverinte pe care le furnizeaza persoanelor interesate in a obtine un credit", a declarat pentru AvocatNet.ro Bogdan Costea, consultant fiscal in cadrul Viboal FinEx.
In acest caz, persoanele respective se prezinta cu modelul de adeverinta la angajator, iar departamentul financiar-contabil se ocupa de completarea adeverintelor respective, ne-a explicat specialistul.
De regula aceste adeverinte contin, potrivit sursei citate, informatii cu privire la veniturile realizate de persoana fizica respectiva pe ultimele 3-6 luni, informatii cu privire la angajator (denumire, cod activitate, numar angajati), precum si o serie de clauze prin care angajatorul isi asuma o serie de obligatii de informare a bancii creditoare in eventualitatea in care intervin modificari privind salariul angajatului, schimbarea locului de munca etc.
"In trecut se solicita o copie a fisei fiscale, insa avand in vedere ca in prezent nu se mai depun fise fiscale, bancile au conceput fiecare propriul model de adeverinta. Dupa ce primesc modelul de adeverinta de la banca, angajatii se prezinta cu acestea la angajator pentru completare", ne-a precizat Bogdan Costea.
Anul 2012 a fost ultimul an in care angajatorii au fost obligati sa depuna la ANAF fisele fiscale ale salariatilor. Astfel, ca din 2013 declararea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit s-a realizat prin formularul 205, care a fost modificat in sensul ca au fost introduse rubrici speciale referitoare la veniturile din salarii.
Chiar daca angajatorii nu mai trebuie sa depuna fise fiscale, totusi, legislatia in vigoare stabileste ca acestia au obligatia de a elibera, la cererea angajatilor, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind:
- datele de identificare ale contribuabilului,
- venitul realizat in cursul anului,
- deducerile personale acordate,
- impozitul calculat si retinut.
Formularul nu este tipizat, insa trebuie sa contina minimul de date stabilit de normele legale.
Pe langa aceste variante, cei care au nevoie de o adeverinta fiscala pot sa solicite acest document de la ANAF.
Concret, Fiscul poate elibera o adeverinta de venit care atesta veniturile impozabile anuale realizate sau estimate, existente in evidenta fiscala, la data solicitarii, pe baza datelor declarate de persoanele fizice sau de platitorii de venituri, se mentioneaza pe site-ul autoritatii fiscale din Galati.
Pentru eliberarea adeverintei de venit sunt necesare o cerere care este pusa la dispozitia persoanelor interesate in mod gratuit de catre organul fiscal si o taxa de timbru de 2 lei. Acestea se depun la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului.
Comentarii articol (2)