Bătaia nu e ruptă din rai pentru judecătorii de la CEDO, o arată o decizie pronunțată în martie 2018 în legătură cu patru familii din Germania, ai căror copii au fost luați de către autoritățile germane pentru că erau bătuți de părinții lor în mod frecvent. Vorbim de o amputare a autorității părintești, respectivii copii fiind duși în plasament, cu privire la care Curtea nu a văzut o problemă.
"Curtea e de acord cu instanțele germane în privința faptului că riscul pedepsirii copiilor cu nuiaua în mod sistematic și frecvent justifică retragerea parțială a autorității părintești și darea copiilor în plasament. Deciziile instanțelor s-au bazat pe evitarea riscului aplicării unor tratamente inumane și degradante, interzise în mod absolut de Convenția Europeană a Drepturilor Omului", scrie în comunicatul CEDO cu privire la această decizie.
Judecătorii europeni au fost convinși că nu se poate vorbi de o încălcare a vieții de familie în respectivele situații, ba, din contră, există o problemă de aplicare a unor tratamente inumane și degradante celor mici.
Deși părinții, față în față cu autoritățile germane, au promis că nu-și vor mai bate copiii cu nuiaua, nu au considerat că e rău să procedeze în acest fel, măcar din când în când.
Acest lucru nu le-a fost în favoare, nici faptul că autoritățile germane au văzut că, în respectiva comunitate religioasă, a bate copiii este ceva frecvent și, chiar dacă respectivii părinți nu o vor mai face, nu există certitudine și cu privire la ceilalți membri ai comunității. E important de menționat că dovezi ale violențelor au existat inclusiv pe camere de filmat plasate în respectiva comunitate.
Notă: Deciziile CEDO sunt importante și pentru România, ca stat semnatar al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Ele oferă uneori soluții pe care le pot lua în considerare și justițiabilii din România, dar și cei care fac ori aplică legea.
Comentarii articol (3)