Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, ce a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, urmărește îmbunătățirea comunicării și creșterea interacțiunii dintre părinții plecați în străinătate și copiii acestora rămași în România. Proiectul de act normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului.
Pentru a elimina o parte din problemele cu care se confruntă copiii rămași în țară ai celor plecați în străinătate pentru a-și câștiga traiul, propunerea legislativă prevede decontarea, în anumite condiții, a cheltuielor legate de transportul părinților în țară. Mai exact, potrivit proiectului de act normativ, trimestrial, statul român va asigura părinților aflați la muncă în străinătate decontarea cheltuielilor pentru transportul dus-întors din localitatea în care lucrează până în localitatea de domiciliu din România.
Totuși, decontarea cheltuielilor pentru transportul părinților aflați la muncă în afara hotarelor va avea și o limitare. Concret, cheltuielile legate de transportul părinților în țară nu vor putea depăși jumătate din valoarea salariului minim brut din acel an. În condițiile în care valoarea salariului minim în 2018 este de 1.900 de lei, suma maximă care ar putea fi decontată, dacă s-ar aplica măsura în acest an, ar fi de 950 de lei.
Conform textului propunerii legislative, vor avea dreptul la decontarea cheltuielilor legate de transport părinții copiilor rămași în țară care provin din familii monoparentale, din familii în care doar un părinte este plecat în străinătate și cei ce provin din familii în care ambii părinți sunt la muncă în afara țării. În cazul familiilor cu ambii părinți plecați în străinătate, statul va asigura decontarea transportului unui singur părinte, nu pentru amândoi în același timp.
Propunerea legislativă prevede ca decontarea cheltuielilor să se facă în maximum trei zile calendaristice de la depunerea dovezilor de plată a transportului. Decontarea se va putea face direct către solicitant sau către un împuternicit, în baza unei procuri.
Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)