Asigurarea la sănătate prin declarația unică depusă de cei care obțin venituri impozabile nesalariale și sunt obligați să o completeze e valabilă între două termene succesive de depunere a declarațiilor fiscale, după cum a stabilit Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2018.
Cu alte cuvinte, cei care s-au asigurat anul trecut plătind contribuția la sănătate (CASS) prin această declarație mai sunt asigurați până pe 15 martie, urmând ca asigurarea lor să înceteze dacă nu mai depun o nouă declarație unică (cea pentru 2019) până la acest termen.
Vorbim, pe de o parte, de cei care sunt obligați să plătească CASS-ul pentru că obțin venituri peste plafonul de 12 salarii minime brute. Pe de altă parte, vorbim de cei care nu sunt obligați să plătească CASS-ul, dar o fac, tocmai pentru că vor să se asigure.
Atenție! Cei care nu obțin venituri și se asigură la sănătate o fac tot prin declarația unică, dar asigurarea lor e valabilă 12 luni din momentul în care o fac, așa că discuția de față nu îi vizează.
Ordonanța prevede că se dobândește calitatea de asigurat la momentul când e depusă declarația unică, iar nu când se face plata efectivă a contribuției. Dacă comunicarea dintre Fisc și casele de sănătate nu se împotmolește, atunci casele de sănătate ar trebui să primească informația de la Fisc privind asigurarea prin declarația unică în cel mult o zi (despre periodicitatea transmiterii informațiilor între cele două entități aflați mai multe de aici).
Informațiile despre depunerea declarației unice în 2019 pot fi urmărite aici.