__________
ACTUALIZARE (01.09.2021): Mecanismul se aplică până la 31 august 2023.
__________
OUG 163/2020, care se aplică de luni, prevede, în esență, că orice persoană nepensionată poate să cumpere vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum șase ani.
Se poate cumpăra vechime ce cumulează șase ani pentru orice perioade anterioare în care persoana în cauză n-a fost asigurată în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de pensii de la noi ori din străinătate (perioade nemuncite, perioade în care nu s-au urmat studii superioare etc.). Contractul pentru cei maximum șase ani poate acoperi perioade dintre data la care persoana în cauză a împlinit 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
„Prin derogare (...), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare”, scrie în actul normativ.
Încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii, pentru cumpărarea vechimii pentru pensie, este posibilă până la data de 31 august 2021. Vechimea astfel cumpărată va putea fi fructificată pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. Banii pentru contribuția de pensii pot fi achitați fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare (în numerar sau cu cardul bancar), până la 31 august 2021.
Asta pentru că viitorul cadru legal al pensiilor, adică Legea 127/2019, prevede deja posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie la articolul 6. Însă facilitatea din acea lege va deveni accesibilă numai odată cu intrarea în vigoare a actului normativ - la 1 septembrie 2021. Practic, această ordonanță acoperă perioada rămasă până la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor.
Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat de două ori în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie - decembrie 2010, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 94/2010, și în perioada octombrie 2016 - decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.
Actuala Lege a pensiilor este Legea 263/2010, care va fi înlocuită la 1 septembrie 2021 de Legea 127/2019.
Comentarii articol (37)